Εκπαιδευτικοί
Το Live Without Bullying προτείνει βιβλία
1. “Σχολικός Εκφοβισμός. Θεωρία, έρευνα και πρακτικές” (2023) από τους Βασιλική Αρτινοπούλου, Θεόδωρο Μπαμπαλή, Κωνσταντίνα Τσώλη, και Βασίλη Νικολόπουλο: Είναι ένα βιβλίο αναφοράς που παρουσιάζει μια ολιστική προσέγγιση για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, συνδυάζοντας θεωρητικές αναλύσεις, ερευνητικά ευρήματα και πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον.
2. “Η σχολική Διαμεσολάβηση. Εκπαιδεύοντας τους Μαθητές στη Διαχείριση της Βίας και του Εκφοβισμού” (2010) από την Βασιλική Αρτινοπούλου: Το βιβλίο αυτό εστιάζει στην εκπαίδευση μαθητών σε τεχνικές διαμεσολάβησης για την αποτελεσματική διαχείριση και επίλυση συγκρούσεων και εκφοβισμού, προάγοντας ένα θετικό και συνεργατικό σχολικό περιβάλλον.
3. “Σχολείο και Ηγεσία: Θεωρητικές Διαστάσεις και Πρακτικές” (2021) από τους: Νικόλαο Αλεξόπουλο και Θεόδωρο Μπαμπάλη: Αναλύει τη σημασία της ηγεσίας στη διαμόρφωση του σχολικού περιβάλλοντος, τονίζοντας πώς οι ηγετικές αρετές και οι πρακτικές μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού, δημιουργώντας ένα θετικό σχολικό κλίμα.
4. “Ομαδική Βία και επιθετικότητα στα σχολεία” (2010) από την Αρετή Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου: Εστιάζει στην ομαδική βία και την επιθετικότητα στα σχολεία, παρέχοντας αναλύσεις και προτάσεις για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, με στόχο την προαγωγή της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών.
5. “Σχολικός εκφοβισμός-Bullying. Αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας. Τρόποι αντιμετώπισης” (2015) από την Χριστίνα Ρασιδάκη: Προσφέρει έναν πρακτικό οδηγό για εκπαιδευτικούς, εστιάζοντας στην ανάπτυξη αποτελεσματικών δεξιοτήτων επικοινωνίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση και πρόληψη του εκφοβισμού.
6. “Μέθοδος 3 Στεπ Αποτελεσματική επικοινωνία στο σπίτι και στο σχολείο” (2021) από την Χριστίνα Ρασιδάκη: Το βιβλίο αυτό παρέχει συγκεκριμένες στρατηγικές και τεχνικές για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του εκφοβισμού και την ενίσχυση των θετικών σχέσεων.
7. “Δύναμη και βία στην εφηβεία” (2024) από το Νίκο Σιδέρη: Μια νέα στρατηγική προσέγγιση, με άξονα την αποδόμηση της νοσηρής σαγήνης που ασκούν η δύναμη και η βία στους εφήβους και την αξιοποίησης της λατρείας των παιδιών και των εφήβων για τους υπερήρωες.
8. “Ο σχολικός εκφοβισμός και το σχολικό κλίμα” (2020) από την Μαρία Μώραλη: Διαθέσιμο στο αποθετήριο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, αυτό το έργο εξετάζει τη σχέση μεταξύ του σχολικού εκφοβισμού και του σχολικού κλίματος, προσφέροντας προοπτικές για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και την προώθηση ενός θετικού σχολικού κλίματος.