Εκπαιδευτικοί

Το Live Without Bullying προτείνει ταινίες

1. “Θαύμα” (Wonder) (2017) – Η ταινία ακολουθεί την ιστορία του Όγκι, ενός αγοριού με διαφορετική εμφάνιση που πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο. Προτείνεται γιατί προάγει τις αξίες της αποδοχής, της συμπόνιας και της σημασίας της φιλίας στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού.

2. “Καράτε Κιντ” (The Karate Kid) (2010) – Η περιπέτεια ενός αγοριού που δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο και με την βοήθεια ενός ικανού δασκάλου μαθαίνει να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να σέβεται τους άλλους, προωθώντας την αυτοεκτίμηση και το θάρρος.

3. “Billy Elliot” (2000) – Η ταινία εξιστορεί την προσπάθεια ενός αγοριού να ακολουθήσει το πάθος του για τον χορό, παρά τις αντιξοότητες και τον εκφοβισμό που αντιμετωπίζει λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων. Η ταινία προάγει το μήνυμα της σημασίας της διεκδίκησης των ονείρων και της έγκαιρης αντιμετώπισης του εκφοβισμού.

4. “Front of the Class” (2008) – Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία ακολουθεί τη ζωή ενός νεαρού με Tourette Syndrome που ξεπερνά τον εκφοβισμό και τις προκαταλήψεις για να γίνει δάσκαλος. Ενθαρρύνει την επιμονή, την αντοχή και την ικανότητα να υπερβαίνεις τα εμπόδια.

5. “Οι Εκδικητές της Πλατείας” (The Mighty) (1998) – Εξιστορεί τη φιλία δύο αταίριαστων εφήβων που αντιμετωπίζουν κοινωνικό εκφοβισμό και κοινωνικές προκαταλήψεις. Η ταινία τονίζει τη σημασία της φιλίας, της αντιμετώπισης των προκλήσεων με θάρρος και τη δύναμη που πηγάζει από την αλληλεγγύη.

6. “Ελέφαντας” (ELEPHANT) (2003) – Δύο αγόρια σε ένα αμερικάνικο σχολείο δέχονται μπούλινγκ από τους συμμαθητές τους. Αποφασίζουν να αντιδράσουν. Παραγγέλνουν όπλα μέσω διαδικτύου και κατευθύνονται οπλισμένοι στο σχολείο τους (Χρυσός Φοίνικας, 2003).

7. “Αντίστροφη Μέτρηση” (Detachment, 2011) – Με πρωταγωνιστή τον Adrien Brody ως αναπληρωτή καθηγητή, η ταινία προβάλλει το φαινόμενο του εκφοβισμού και άλλα ζητήματα που δυσκολεύουν τη ζωή στο σχολικό περιβάλλον. Προτείνεται γιατί προσφέρει μια βαθιά και σκληρή ματιά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, προβάλλοντας την εναλλακτική της ενσυναίσθησης και της συμπαράστασης στο διπλανό μας.

8. “Pay It Forward” (2000) – Αν και η κεντρική ιδέα της ταινίας δεν εστιάζει αποκλειστικά στον εκφοβισμό, περιλαμβάνει στοιχεία εκφοβισμού και προσφέρει ένα ισχυρό μήνυμα για τη θετική αλλαγή και την αξία των καλών πράξεων. Προτείνεται γιατί ενθαρρύνει τους νέους να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο γύρω τους.

9. “Ο Κύκλος των Εκδικητών” (The Outsiders, 1983) – Αν και είναι πιο πολύ γνωστή για την αναπαράσταση των ταξικών διακρίσεων και των συμμοριών, η ταινία περιλαμβάνει επίσης στοιχεία εκφοβισμού και αντιπαράθεσης μεταξύ νέων. Προτείνεται γιατί αναδεικνύει την αξία της φιλίας, της κατανόησης και της αντιμετώπισης των συγκρούσεων, έχοντας σαν όπλο τη συμπόνια και την κατανόηση.

10. “Forrest Gump” (1994) – Ο πασίγνωστος Φόρεστ τραβάει τα πάνδεινα στη ζωή του, με αποκορύφωμα την ανελέητη κοροϊδία, τη χλεύη και τη φυσική κακοποίηση, λόγω της οριακής νοητικής του υστέρησης. Με τα κατορθώματα του και μόνο, θα αποστομώσει διαδοχικά όλους τους αμφισβητίες.

11. “A Girl like Her” (2015) – Μια κρυφή κάμερα και ένα ντοκιμαντέρ που γυρίζεται στο Πανεπιστήμιο βοηθούν μια μαθήτρια που υπέστη εκφοβισμό και έχει τάσεις αυτοκτονίας να νικήσει το βασανιστή της.

12. “Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο” (The perks of Being a Wallflower, 2012) – Στην πρώτη τάξη του Λυκείου, ο Τσάρλι είναι απομονωμένος από τους συμμαθητές του μέχρι που η γοητευτική Σαμ και ο εξωστρεφής αδερφός της τον βάζουν στην παρέα τους. Προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος του ιδίου συγγραφέα.

13. “Cyberbully” (2011) – Μια έφηβη κοπέλα εγγράφεται σε σάιτ κοινωνικής δικτύωσης και έρχεται αντιμέτωπη με συμπεριφορές κοινωνικού αποκλεισμού από τους συμμαθητές της. Η κατάσταση κλιμακώνεται όταν το νεαρό κορίτσι πέφτει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού, μέχρι που η μητέρα της αναφέρει το γεγονός στις αρμόδιες Αρχές.

14. “BULLY– Mετά τη συνεχή κακοποίησή του από το καλύτερο του φίλο Μπόμπι, ο Μάρτι αποφασίζει να αντεκδικηθεί. Σε συνεννόηση με τη φίλη του, που έχει πέσει θύμα του Μπόμπι, σχεδιάζουν τη δολοφονία του με μια ομάδα γνωστών σε μια μικρή πόλη της Φλόριντα. Κατά τη διάρκεια της συνωμοσίας τους, όμως σκέφτονται τις πιθανές συνέπειες.

15. “Freedom Writers” (2007) – Σε ένα σχολείο που η ρατσιστική αντιμετώπιση και τα περιστατικά βίας αποτελούν καθημερινότητα, η καθηγήτρια Έριν Γκρούγουελ, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αδιαφορεί θα προσπαθήσει να μετατρέψει το μάθημα της τάξης σε ζήτημα ζωής για τους μαθητές της. Μέσω της επικοινωνίας και της κατανόησης, οι μέχρι τότε «ανεπίδεκτοι μαθήσεως» έφηβοι, θα ανακαλύψουν την αξία της ανοχής και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τις κατεστραμμένες ζωές τους, αλλάζοντας ολοκληρωτικά τον κόσμο τους.

16. “Dangerous minds – Ασυμβίβαστη γενιά” (1995) – Το σενάριο βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, με κεντρικό πρόσωπο μια πρώην αξιωματικό του αμερικανικού ναυτικού, που εγκατέλειψε την καριέρα της για να διοριστεί ως καθηγήτρια σε ένα σχολείο, που αποτελείται κυρίως από φτωχά παιδιά της ισπανόφωνης κοινότητας της Βόρειας Καλιφόρνιας. Για να προσεγγίσει τους δύσκολους μαθητές της, η Louanne Johnson (Michelle Pfeiffer) θα εγκαταλείψει τους παραδοσιακούς τρόπους εκπαίδευσης. Προσπαθώντας να ξυπνήσει το ενδιαφέρον τους για τη λογοτεχνία, τους ζητάει να αναλύσουν τους στίχους των τραγουδιών του Μπομπ Ντίλαν, ενώ η εμπλοκή της με τους μαθητές της  ξεπερνάει τους τοίχους του σχολείου, καθώς διαπιστώνει τα τεράστια προβλήματα που κάποιοι από αυτούς βιώνουν στα σπίτια τους και στους δρόμους της γειτονιάς τους.

17. Dead poets society – Ο κύκλος των χαμένων ποιητών” (1989) – ‘Όταν ο χαρισματικός καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας John Keating (Robin Williams) διορίζεται σε μια αυστηρά παραδοσιακή Ακαδημία αρρένων, αναστατώνει τη διοίκηση και τους μαθητές με τις νεωτερίστικες μεθόδους διδασκαλίας του, ανατρέποντας τα έως τότε ισχύοντα δεδομένα. Με τη σοφία και το πνεύμα του, αγγίζει τους μαθητές του, τους ξυπνάει το πάθος για τη ζωή και τη γνώση.