Τι είναι το Live Without Bullying

Το «Live Without bullying» δημιουργήθηκε το 2015 από το ΚΜΟΠ-Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Είναι μια πρωτοποριακή πλατφόρμα παροχής δωρεάν online συμβουλευτικής υποστήριξης σε μαθητές, γονείς και καθηγητές.

Παιδιά και ενήλικες μπορούν να ενημερωθούν για το φαινόμενο του εκφοβισμού και να λάβουν, δωρεάν και ανώνυμα, υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχολόγους εξειδικευμένους σε θέματα bullying. Η συμβουλευτική διαδικασία που ακολουθείται από την έμπειρη ομάδα των συμβούλων του Live Without Bullying (LWB) βασίζεται στην προσωποκεντρική και γνωσιακή συμπεριφορική προσέγγιση.

Από την έναρξη της λειτουργίας της, η πλατφόρμα έχει υποστηρίξει περισσότερους από 30.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. To Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υποστηρίζει το LWB, έχοντας υπογράψει το 2016 Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΚΜΟΠ, για τη διάδοση της δράσης σε όλες τις σχολικές κοινότητες της χώρας. Πρόσφατα υπεγράφη αντίστοιχο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προκειμένου να προωθηθούν τα μηνύματα του Live Without Bullying στους αθλητικούς χώρους, καθώς και με την ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού και σχολικού εκφοβισμού παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, η COFACE Families Europe έχει χαρακτηρίσει τη δράση ως βέλτιστη πρακτική για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στην Ευρώπη.

Κανένα παιδί μόνο του απέναντι στον εκφοβισμό

«Η πρωτοβουλία του Live Without Bullying γεννήθηκε από τη διαπίστωση ότι τα παιδιά θύματα bullying δυσκολεύονται να καταφύγουν στους ειδικούς και να ζητήσουν βοήθεια ώστε αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του εκφοβισμού. Εγκλωβίζονται συχνά σ’ έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και απομόνωσης που τα κάνει ακόμα πιο ευάλωτα. Αναγκάζονται να σηκώσουν το βάρος ενός μεγάλου φορτίου που δεν τους ανήκει.

Όμως κανένα παιδί δεν πρέπει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση: να αισθάνεται ότι πρέπει να περάσει μόνο του αυτή τη δύσκολή δοκιμασία. Χρειάζεται ενσυναίσθηση, κατανόηση, συμπαράσταση και εξειδικευμένη καθοδήγηση.

Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο τρόπο συμβουλευτικής από πιστοποιημένους ψυχολόγους, σ’ ένα τεχνολογικό περιβάλλον όπου τα παιδιά αισθάνονται πιο άνετα να αναζητήσουν βοήθεια. Το LWB είναι μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία ώστε κανένα παιδί να μη μένει μόνο και αβοήθητο απέναντι στον εκφοβισμό».

Δρ. Αντωνία Τορρένς
Γενική Διευθύντρια ΚΜΟΠ,
Επικεφαλής Live Without Bullying

Σχετικά με το ΚΜΟΠ

Το ΚΜΟΠ-Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας είναι μία από τις παλαιότερες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, με 47 χρόνια εμπειρίας στη στήριξη μη προνομιούχων ομάδων.

Το ΚΜΟΠ μελετά, αναλύει, προτείνει λύσεις και παρεμβαίνει για την αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων με όρους δικαιοσύνης, καινοτομίας, βιωσιμότητας και ισόρροπης ανάπτυξης.

Στηρίζει έμπρακτα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μέσα από την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, την υλοποίηση κοινωνικών πρωτοβουλιών, την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Απώτερος σκοπός του ΚΜΟΠ είναι να συμβάλει στον αποτελεσματικό σχεδιασμό κοινωνικής πολιτικής και στην υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων που προάγουν την ατομική ευημερία, μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και προωθούν την χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη.