Μαθητές

Το Live Without Bullying προτείνει ταινίες

1. “Θαύμα” (Wonder, 2017) – Η ταινία ακολουθεί την ιστορία του Όγκι, ενός αγοριού με διαφορετική εμφάνιση που πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο. Προτείνεται γιατί προάγει τις αξίες της αποδοχής, της συμπόνιας και της σημασίας της φιλίας στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού.

2. “Καράτε Κιντ” (The Karate Kid, 2010) – Η περιπέτεια ενός αγοριού που δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο και με την βοήθεια ενός ικανού δασκάλου μαθαίνει να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να σέβεται τους άλλους, προωθώντας την αυτοεκτίμηση και το θάρρος.

3. “Billy Elliot” (2000) – Η ταινία εξιστορεί την προσπάθεια ενός αγοριού να ακολουθήσει το πάθος του για τον χορό, παρά τις αντιξοότητες και τον εκφοβισμό που αντιμετωπίζει λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων. Η ταινία προάγει το μήνυμα της σημασίας της διεκδίκησης των ονείρων και της έγκαιρης αντιμετώπισης του εκφοβισμού

4. “Περήφανος Μαρίους” (Front of the Class, 2008) – Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία ακολουθεί τη ζωή ενός νεαρού με Tourette Syndrome που ξεπερνά τον εκφοβισμό και τις προκαταλήψεις για να γίνει δάσκαλος. Ενθαρρύνει την επιμονή, την αντοχή και την ικανότητα να υπερβαίνεις τα εμπόδια.

5. “Οι Εκδικητές της Πλατείας” (The Mighty, 1998) – Εξιστορεί τη φιλία δύο αταίριαστων εφήβων που αντιμετωπίζουν κοινωνικό εκφοβισμό και κοινωνικές προκαταλήψεις. Η ταινία τονίζει τη σημασία της φιλίας, της αντιμετώπισης των προκλήσεων με θάρρος και τη δύναμη που πηγάζει από την αλληλεγγύη.

6. “Ο Πρίγκιπας της Πλατείας” (The Square Root of 2, 2001) – Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού με αυτισμό που αντιμετωπίζει τον εκφοβισμό στο σχολείο. Προτείνεται γιατί αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με διαφορετικότητες και τονίζει τη σημασία της κατανόησης, της αποδοχής και της υποστήριξης.

7. “Αντίστροφη Μέτρηση” (Detachment, 2011) – Με πρωταγωνιστή τον Adrien Brody ως αναπληρωτή καθηγητή, η ταινία προβάλλει το φαινόμενο του εκφοβισμού και άλλα ζητήματα που δυσκολεύουν τη ζωή στο σχολικό περιβάλλον. Προτείνεται γιατί προσφέρει μια βαθιά και σκληρή ματιά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, προβάλλοντας την εναλλακτική της ενσυναίσθησης και της συμπαράστασης στο διπλανό μας.

8. “Pay It Forward” (2000) – Αν και η κεντρική ιδέα της ταινίας δεν εστιάζει αποκλειστικά στον εκφοβισμό, περιλαμβάνει στοιχεία εκφοβισμού και προσφέρει ένα ισχυρό μήνυμα για τη θετική αλλαγή και την αξία των καλών πράξεων. Προτείνεται γιατί ενθαρρύνει τους νέους να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο γύρω τους.

9. “Οι Εκδικητές του Πρίγκιπα” (The Prince’s Quest, 2009) – Αυτή η ταινία παρουσιάζει την ιστορία ενός νεαρού πρίγκιπα που εκφοβίζεται με αφορμή τις μοναδικές του ικανότητες. Μέσα από το ταξίδι του για να σώσει το βασίλειό του, ο πρίγκιπας μαθαίνει την αξία της αυτοπεποίθησης, της φιλίας και της αλληλεγγύης. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τις παραδοσιακές ιστορίες ηρώων με ένα σύγχρονο μήνυμα κατά του εκφοβισμού, κάνοντας την ιδανική για ένα νεανικό κοινό που αναζητά έμπνευση και θετική ενίσχυση.

10. “Ο Κύκλος των Εκδικητών” (The Outsiders, 1983) – Αν και είναι πιο πολύ γνωστή για την αναπαράσταση των ταξικών διακρίσεων και των συμμοριών, η ταινία περιλαμβάνει επίσης στοιχεία εκφοβισμού και αντιπαράθεσης μεταξύ νέων. Προτείνεται γιατί αναδεικνύει την αξία της φιλίας, της κατανόησης και της αντιμετώπισης των συγκρούσεων, έχοντας σαν όπλο τη συμπόνια και την κατανόηση.