Μαθητές

Το Live Without Bullying προτείνει βιβλία για παιδιά:

Responsive Anchor Buttons

Παιδιά προσχολικής ηλικίας

1. “Ο Λύκος Ζαχαρίας Θέλει να Αλλάξει Χρώμα”, Orianne Lallemand: Μια ιστορία για ένα λύκο που αναζητά την ταυτότητά του, περνώντας από διάφορες αλλαγές. Το βιβλίο διδάσκει στα παιδιά την αυτοαποδοχή και την αυτοεκτίμηση, ενώ παράλληλα προάγει την ενσυναίσθηση, καθώς τα παιδιά αναγνωρίζουν την ανάγκη του λύκου να γίνει αποδεκτός από τους άλλους.

2. “Τα Χέρια δεν Είναι για να Δέρνουμε”, Martine Agassi: Ένα πολύ απλό και κατανοητό βιβλίο που ενθαρρύνει τα παιδιά να κατανοήσουν ότι τα χέρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με θετικό τρόπο, όπως για αγκαλιές ή παιχνίδι και όχι για επιθετικότητα. Είναι κατάλληλο για την πρόληψη εκφοβιστικών συμπεριφορών και την ενίσχυση της ενσυναίσθησης.

3. “Το Δέντρο που Έδινε”, Shel Silverstein: Ένα συγκινητικό παραμύθι για την ανιδιοτελή αγάπη και τη γενναιοδωρία. Ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση και την καλοσύνη, προβάλλοντας το θετικό πρότυπο του σεβασμού προς τους άλλους και της αξίας του να δίνεις ανταλλάγματα.

4. “Η Αόρατη Κλωστή”, Patrice Karst: Εστιάζει στο δεσμό μεταξύ ανθρώπων και τη δύναμη της φιλίας και της αγάπης έστω και από απόσταση. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για την ενίσχυση της ενσυναίσθησης και την ενίσχυση των δεσμών με τους φίλους και την οικογένεια.

5. “Πες ‘όχι’ στο πείραγμα”, Gill Hasson: Το πείραγμα δεν έχει πάντα πλάκα. Μπορεί να εκνευρίσει, να πληγώσει, να τρομάξει. Το βιβλίο αυτό σου δίνει συμβουλές για να μάθεις να αντιμετωπίζεις τα πειράγματα που μπορεί να δέχεσαι και ιδέες για το πώς να αντιδράσεις αν δεις να πειράζουν κάποιον άλλο ή πώς να καταλάβεις πότε πρέπει να σταματήσεις αν είσαι εσύ αυτός που πειράζει.

6. “Τρώγεται η ενσυναίσθηση;”, Φρόσω Φωτεινάκη: Πώς νιώθει το παιδί που δεν πρόλαβε να μαζέψει ούτε ένα γλυκό από τη σπασμένη πινιάτα; Πώς αισθάνεται το μόνο παιδί που δεν κάλεσε ο συμμαθητής του στο πάρτι; Πώς χτυπάει η καρδιά σου όταν γελούν μαζί σου, και πώς όταν παίρνουν τα παιχνίδια σου; Ένα βιβλίο για την ενσυναίσθηση, τη δεξιότητα που είναι η απάντηση σε κάθε μορφή βίας, που είναι ο πλοηγός μας προς τον κόσμο που μας αξίζει. Ένα βιβλίο που καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη στην πρώτη παιδική ηλικία, μαθαίνοντάς μας να δημιουργούμε ασφαλείς και υγιείς σχέσεις.

7. “Ο Νταής του Σχολικού”, Μαρία Ρουσσάκη: Ο Αριστοτέλης δε βλέπει την ώρα να τελειώσει το καλοκαίρι και να επιστρέψει στο σχολείο. Όταν επιτέλους ξεκινάει η καινούρια χρονιά, δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του. Όμως η χαρά του κόβεται απότομα. Ο νταής του σχολικού, ο… πώς τον λένε, κάνει τη ζωή του Αριστοτέλη μαρτύριο. Μέχρι που αποκαλύπτεται ένα μυστικό και τα πράγματα αλλάζουν… Μια ιστορία για τον εκφοβισμό στο σχολείο και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

8. “Η Ντανιέλα και ο Νταής στο σχολείο”, Ρένα Ρώσση Ζαίρη: Ο Μπου, ένα μεγαλόσωμο κουνελάκι, ο νταής του σχολείου, κοροϊδεύει τα δόντια της Ντανιέλας, το ύψος και την κορδέλα της. Εκείνη τον αγνοεί και του απαντάει ευγενικά. Εκείνος όμως συνεχίζει να την ενοχλεί, αρπάζει τα πράγματά της, τη χτυπάει δυνατά. Η Ντανιέλα αρχίζει να τον φοβάται, δεν ξέρει τι να κάνει μαζί του, μέχρι που ανακαλύπτει γιατί φέρεται έτσι άσχημα σε όλους. Και τότε καταστρώνει ένα σχέδιο!

9. “Κι όμως με πειράζει”, Βέρα Πρατικάκη: Ο Βλαδίμηρος ο νεροβούβαλος δε βλέπει την ώρα να γυρίσει σπίτι του να ξεκουραστεί. Λίγο πριν φτάσει, όμως, συναντάει τον παλιό του συμμαθητή, τον Μήτσο τον κούκο, με όλη του την οικογένεια. Όταν ο Μήτσος αρχίζει να του ζητάει διάφορα πράγματα, ο Βλαδίμηρος έρχεται σε δύσκολη θέση. Δε θέλει να κάνει όλα αυτά που του ζητούν, αλλά φοβάται μήπως φανεί αγενής και θυμώσουν μαζί του. Είναι ωραίο να κάνεις τους άλλους χαρούμενους, αλλά τι συμβαίνει όταν θέλεις στην πραγματικότητα να πεις όχι;

10. “Και λοιπόν;”, Sonia Coudert: Ο κροκοδειλάκος ο Μπαζίλ είναι ο φόβος και ο τρόμος στην αυλή του σχολείου. Κάθε μέρα βάζει στόχο κι άλλον μαθητή. Κανένας δεν τολμάει να του αντιμιλήσει, ως τη μέρα που καταφτάνει στο σχολείο μια καινούργια μαθήτρια. Πώς θα καταφέρει η Πολίν να κάνει τον Μπαζίλ να συνειδητοποιήσει τις πράξεις του;

11. “Ποιος θα σώσει τον Άλφονς”, Gunilla Bergstrom: Ο Άλφονς μόλις μετακόμισε. Δεν ξέρει κανέναν στη νέα του γειτονιά. Έχει για παρέα τον Μόλγκαν, τον φανταστικό του φίλο, που του είναι πιστός και κάνει ό,τι του πει. Πώς μπορεί όμως να βοηθήσει ένας αόρατος φίλος τον Άλφονς, όταν τον κυνηγούν τα μεγάλα παιδιά με τα νεροπίστολα;

12. “Ο Ρομπέν των θαλασσών και οι Νταήδες του βυθού”, Γιώτα Αλεξάνδρου: Ο Ξιφίας Ιερεμίας υποφέρει καιρό από τα Κοφτερά Χαμόγελα, τους Νταήδες. Ώσπου ανοίγει την καρδιά του στη νονά του τη Γοργόνα, υψώνει τη… μύτη και τους κοιτάζει στα μάτια ήρεμα και θαρρετά. Και βάζει τα όριά του. Δίπλα του στέκονται και όλα τα πολύπαθα ψάρια του βυθού. ΒΟΗΘΑ ΜΕ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΩ, ΑΦΟΒΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΒΥΘΟ. Περιέχει παράρτημα με συμβουλές προς τα παιδιά που σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού είναι στη θέση του θύματος, του θύτη ή του θεατή, καθώς και προτάσεις για την επεξεργασία της ιστορίας στην τάξη.

13. “Είσαι ένα θαύμα”, Palaccio R.J.: Η ιστορία του Όγκι Πούλμαν, του συνηθισμένου παιδιού με το ασυνήθιστο πρόσωπο σε ένα εικονογραφημένο βιβλίο κατάλληλο για πιο μικρούς αναγνώστες.

14. “Η δύναμη του Όχι”, Κατρίν Ντολτό: Η γνωστή παιδίατρος Δρ. Κατρίν Ντολτό μοιράζεται την πολύτιμη γνώση της για την παιδική ηλικία εκφράζοντας με τον καλύτερο και πλέον άμεσο τρόπο όλα όσα απασχολούν τα παιδιά. Όπως συνηθίζει να λέει: “Όσο περισσότερα καταλαβαίνουμε τόσο καλύτερα μεγαλώνουμε”. Για να μάθουμε να λέμε “ναι”, πρέπει να μάθουμε να λέμε και “όχι”. Τόσο απλά!

15. “ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ (ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ!) Όρια, Σεβασμός και Κυριαρχία του Εαυτού σου”, Ρέϊτσελ Μπράϊαν: Με την αστεία αλλά και διδακτική εικονογράφηση της Ρέιτσελ Μπράιαν, δημιουργού και του viral βίντεο “Συναίνεση για τσάι”, το βιβλίο είναι μια έξυπνη, παιχνιδιάρικη εισαγωγή στην έννοια των ορίων και της συναίνεσης. Θα σε ενδυναμώσει ώστε να θέτεις τα όριά σου με αυτοπεποίθηση και θα σου δείξει πώς μπορείς να είσαι κυρίαρχος του εαυτού σου και του σώματός σου, αλλά και να καταλαβαίνεις και να σέβεσαι τα όρια των άλλων.

16. “Πιστεύω στον εαυτό μου”, Chiara Pirrodi: Η «νοοτροπία ανάπτυξης», δηλαδή το να πιστεύουμε ότι τα παιδιά μπορούν να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους έτσι ώστε να επιτύχουν στη ζωή τους και να βλέπουν τις προκλήσεις ως ευκαιρίες, είναι ουσιώδης για τα παιδιά και βασικό στοιχείο της είναι η αυτοεκτίμηση. Σε αυτό το βιβλίο, τα τέσσερα επίπεδα της αυτοεκτίμησης, σύμφωνα με το έργο της ψυχολόγου Deborah M. Plummer χωρίζονται σε τέσσερα αντίστοιχα κεφάλαια. Περιλαμβάνουν δραστηριότητες και παιχνίδια που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δικές τους δεξιότητες, έτσι ώστε να δημιουργήσουν έναν εποικοδομητικό και θετικό εσωτερικό διάλογο, ο οποίος θα τα οδηγήσει στην ανάπτυξη και στην ευτυχία.

Παιδιά δημοτικού

1. “H Ιστορία του Μικρού Πρίγκιππα” του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ: Ένα κλασσικό έργο με πολλά μαθήματα για την ενσυναίσθηση βοηθώντας, τη φιλία και το σεβασμό. Μπορεί να διαβαστεί σε διαφορετικές ηλικίες και βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μια φιλοσοφική και ευαίσθητη προσέγγιση προς τη ζωή και τους άλλους

2. “Πώς φτιάχνεται η αγάπη;” από τη Χαρά Κουρλέση: Μια παιδική ιστορία που μας διδάσκει να:

  • Να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και να προστατεύουμε τους αδύναμους
  • Να καταδικάζουμε την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό
  • Να προωθούμε την ισότητα και τη συμπερίληψη στην εκπαίδευση
  • Να εφαρμόζουμε τη συνταγή της αγάπης στην καθημερινή μας ζωή

3. “Η μέρα που έγινα κι εγώ Λύκος”, Amelie Javaux: Δεν έχουν μόνο τα παραμύθια κακό λύκο. Έχει έναν και το σχολείο μου. Τη λένε Άγκνες και τριγυρίζει με την αγέλη της. Για να βάλω ένα τέλος στις κοροϊδίες της και να βρω κι εγώ φίλους, έφτασα να γίνω κι εγώ… «λύκος». Στο σχολείο, η Σάρλοτ ακούει λέξεις που κόβουν σαν δόντια κοφτερά, κι έτσι νιώθει έναν κόμπο που όλο μεγαλώνει. Θα βρει άραγε τρόπο να νικήσει τον φόβο και τον θυμό; Ένα βιβλίο που προσεγγίζει το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και αναδεικνύει τη δύναμη της φιλίας.

4. “Είμαι κι εγώ δυνατή”, Ελίζαμπεθ Τσέλερ, Νταγκμαρ Γκαϊσλερ: Δεν είναι πάντα εύκολο να είσαι θαρραλέος και να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Όμως, στο νηπιαγωγείο η Κατερίνα μαθαίνει πως είναι ξεχωριστή και πως μπορεί να είναι περήφανη για τον εαυτό της. Κι αυτό την κάνει δυνατή – τόσο δυνατή, που ούτε η Γιώτα κι ο Παντελής δεν μπορούν να την πειράξουν πια!

5. “Ένας νταής στο σχολείο μας”, Αναστασία Χριστοπούλου: Τι γίνεται όταν ένας ΝΤΑΗΣ εμφανίζεται στο σχολείο μας; Είναι αρκετό να στεναχωριόμαστε και να τρέχουμε τρομοκρατημένοι να σωθούμε, ή υπάρχει και άλλη λύση; Μπορεί, άραγε, ο ΝΤΑΗΣ να καταλάβει πόσο άσχημα νιώθουν τα θύματά του; Μπορεί να γίνει φίλος μας; Ένα βιβλίο που με ευφυή και παραστατικό τρόπο μιλάει στα παιδιά για τον σχολικό εκφοβισμό αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

6. “Ο Μικρός Άγγελος και ο Σχολικός Εκφοβισμός”, Ιωάννης Δασκαλάκης: Ο Άγγελος θα πρέπει να βρει τον τρόπο να νικήσει τους φόβους του και να αντιμετωπίσει τους νταήδες για να σταματήσουν να ενοχλούν τον ίδιο, αλλά και άλλα παιδιά. Αποφασίζει να παλέψει με τον φόβο του, ζητώντας, όμως, βοήθεια από τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Και όλοι μαζί, ως ομάδα, βρίσκουν τη λύση! Στο τέλος νιώθει μεγάλη ικανοποίηση γιατί καταλαβαίνει πως ο καθένας βρίσκει μέσα του τη δύναμη να ξεπερνά όλα εκείνα που τον τρομάζουν…

7. “Η δυστυχία του να είναι κανείς μαθητής”, Στέργια Κάββαλου: Ο Κάρολος φοράει γυαλιά, είναι χλωμός και έχει απαίσιο (κατά τη γνώμη του) όνομα. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι συμμαθητές του τον λένε ασπρουλιάρη και φάντασμα, του πετάνε χώματα, του σπάνε ξανά και ξανά τα γυαλιά. Κι εκείνος δεν μπορεί να αντιδράσει και δεν μπορεί να μιλήσει σε κανέναν. Όταν όμως βρει το κουράγιο να εμπιστευτεί το πρόβλημά του, τότε όλα θα αλλάξουν.

8. “Το αγόρι που μεγάλωνε δράκους”, Andy Sepherd: Οι δράκοι της ιστορίας είναι οι φίλοι που κάθε παιδί θα ήθελε να έχει. Είναι πλάσματα εξαιρετικής ομορφιάς, διαφορετικά το ένα από το άλλο, και μοιράζονται χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του παιδιού-ιδιοκτήτη, σαν να αποτελούν έναν καθρέφτη του χαρακτήρα τους. Το βιβλίο καταφέρνει να θίξει με έμμεσο και έξυπνο τρόπο θέματα όπως η διαφορετικότητα, ο σχολικός εκφοβισμός, η οικολογική συνείδηση, οι οικογενειακοί δεσμοί.

Έφηβοι-Νέοι

1. “Speak” (Σπάσε τη σιωπή) από την Laurie Halse Anderson: Αυτό το βιβλίο αναλύει τον εκφοβισμό και τις συνέπειες του στην ψυχολογία ενός εφήβου, μέσα από την ιστορία μιας κοπέλας που αγωνίζεται για να βρει τη φωνή της μετά από ένα τραυματικό συμβάν. Το βιβλίο είναι μια ισχυρή υπενθύμιση της σημασίας του να μιλάμε για τα προβλήματά μας και να ζητάμε βοήθεια.

2. “Θαύμα” (Wonder) από την R.J. Palacio: Αυτό το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Όγκουστ, ενός αγοριού που γεννήθηκε με προσωπικές ιδιαιτερότητες και προσπαθεί να βρει τη θέση του στον κόσμο και στο σχολείο. Το βιβλίο είναι ένας ύμνος στην αποδοχή, την ενσυναίσθηση και την αξία της πραγματικής φιλίας. Ενθαρρύνει τους αναγνώστες να βλέπουν πέρα από τις εμφανείς διαφορές και να αγκαλιάζουν τη μοναδικότητα του καθενός.

3. “Οι Διωγμένοι” (The Outsiders) από την S.E. Hinton: Αν και το βασικό θέμα του βιβλίου είναι η ταξική διαφορά και η συμμοριακή βία, παρουσιάζει επίσης σημαντικά μηνύματα σχετικά με τον εκφοβισμό και τις συνέπειες των κοινωνικών προκαταλήψεων. Τονίζει την αξία της κατανόησης και της ενότητας μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα.

4. “Το Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα” (Diary of a Wimpy Kid) από τον Jeff Kinney: Μέσα από μία κωμική και ευχάριστη αφήγηση, το βιβλίο προσεγγίζει τα ζητήματα της εφηβείας και του σχολικού εκφοβισμού με τρόπο που μπορούν να ταυτιστούν οι νεαροί αναγνώστες. Προωθεί τη σημασία της αυτοαποδοχής και του να βρίσκει κανείς τη χαρά στις μικρές στιγμές της ζωής.

5. “Σταργκερλ” (Stargirl) από τον Jerry Spinelli: Είναι η ιστορία της Stargirl, μιας μη συμβατικής και ασυνήθιστης νεαρής, που αντιμετωπίζει τον εκφοβισμό λόγω της μοναδικότητάς της. Προωθεί τα μηνύματα της αυθεντικότητας, της αυτοέκφρασης και της σημασίας του να είσαι ο εαυτός σου παρά τις πιέσεις της κοινωνίας.

6. “Δεκατρία Γιατί” (“Thirteen Reasons Why”), Jay Asher: Ένα βιβλίο που καταπιάνεται με τις συνέπειες του εκφοβισμού και της έλλειψης ενσυναίσθησης. Μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να κατανοήσουν τη σημασία της υποστήριξης και της πρόληψης του εκφοβισμού μέσω προσωπικής ευθύνης.

7. “Η Λίστα” (The List) από την Siobhan Vivian: Αφηγείται την ιστορία οκτώ κοριτσιών σε ένα λύκειο που μπαίνουν σε μια λίστα που τις κατατάσσει βάσει της εμφάνισής τους, δέχονται εκφοβισμό και βάλλεται η αυτοεκτίμησή τους κατά την περίοδο της εφηβείας. Το βιβλίο αναδεικνύει τη σημασία της αυτοαποδοχής και της αλληλεγγύης.

8. “Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν” (We Need to Talk About Kevin) από την Lionel Shriver. Αυτό το βιβλίο είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που εξερευνά τη σχέση μιας μητέρας με τον γιο της, ο οποίος διέπραξε μαζική σφαγή στο σχολείο του. Μέσα από επιστολές προς τον πρώην σύζυγό της, η Εύα ανατρέχει στο παρελθόν προσπαθώντας να βρει απαντήσεις στο ερώτημα τι πήγε στραβά στην ανατροφή του Κέβιν. Αν και το βιβλίο δεν εστιάζει άμεσα στον σχολικό εκφοβισμό, αγγίζει βαθιά ζητήματα όπως η ευθύνη, η φύση έναντι της ανατροφής και οι σοβαρές συνέπειες της κοινωνικής αποξένωσης και της εσωτερικής ταραχής.

Live Without Bullying

Θέλεις να επικοινωνήσεις
με κάποιον ή κάποια σύμβουλο
για το πώς να αντιμετωπίσεις
τον σχολικό ή διαδικτυακό εκφοβισμό;
Συνδέσου στο chat!