Το πρόγραμμα «Μαθαίνω, Προστατεύομαι, Βελτιώνομαι και Συνεισφέρω» επιστρέφει για 2η χρονιά

Share Post

Με αφορμή την έναρξη του νέου κύκλου των επισκέψεων μαθητών και μαθητριών στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνω, Προστατεύομαι, Βελτιώνομαι και Συνεισφέρω» που συνδιοργανώνεται για 2η συνεχή χρονιά από το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων (DT&S) και το ΚΜΟΠ, μέσω του προγράμματός του Live Without Bullying, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Διεύθυνσης/Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ΕΛ.ΑΣ., της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Kids Save Lives / New Technologies to Save a Life, διοργανώνεται συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 στις 9:00πμ στο DT&S, 26ης Οκτωβρίου 21 (Παλιά Σφαγεία).

Θα παρουσιαστεί το ανανεωμένο με νέες δράσεις πρόγραμμα για το τρέχον σχολικό έτος, θα γίνει σύντομος απολογισμός της περασμένης σχολικής χρονιάς, ενώ αμέσως μετά θα αρχίσει η επίσκεψη της πρώτης ομάδας μαθητών για το 2024, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον εκπρόσωπο ΜΜΕ το επιθυμεί, να παρακολουθήσει όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το  πρόγραμμα “Μαθαίνω, προστατεύομαι, βελτιώνομαι και συνεισφέρω“, απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, Α,Β,Γ Γυμνασίου και Α και Β Λυκείου. Η πιλοτική υλοποίηση της δράσης πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο σχολικό έτος με τη συμμετοχή περισσότερων από 1000 μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών.

Οι στόχοι του Προγράμματος, είναι η ενημέρωση για την Τεχνολογία, την Καινοτομία και τις εφαρμογές τους στην καθημερινότητα, η επιμόρφωση των μαθητών για την ασφαλή τους πλοήγηση στο διαδίκτυο, η εκπαίδευση τους για την αναγνώριση, πρόληψη, αντιμετώπιση και καταπολέμηση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Παράλληλα, στο πλαίσιο των επισκέψεων αναπτύσσονται εκπαιδευτικά εργαστήρια για θέματα υγιεινής διατροφής και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τεχνικές -από ειδικούς- για την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται Δευτέρες (εκτός αργιών) για το τρέχον σχολικό έτος, σε σύνολο έως 50 μαθητών κάθε φορά, στον χώρο που στεγάζεται το DT&S στην οδό 26ης Οκτωβρίου 21 (Παλιά Σφαγεία), προσφέροντας επιπλέον την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το κτίριο το οποίο είναι χτισμένο το 1897 και αποτελεί ένα υπέροχο δείγμα Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου Αιώνα, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της Θεσσαλονίκης.

*Το πρόγραμμα www.livewithoutbullying.com αποτελεί πρωτοβουλία του ΚΜΟΠ, το Μάρτιο του 2016 έχει υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας για την ανάπτυξη δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης του εκφοβισμού στα σχολεία. Παράλληλα, έχει υπογραφεί αντίστοιχο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με την ΚΕΔΕ, με την ΕΝΠΕ, καθώς και με το DT&S της Cisco.  Παράλληλα, η COFACE Families Europe έχει χαρακτηρίσει τη δράση ως βέλτιστη πρακτική για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στην Ευρώπη. Μέσω της πλατφόρμας Live Without Bullying, μαθητές (13 έως 18 ετών), γονείς και εκπαιδευτικοί, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ανώνυμα και δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και πληροφόρησης.

Μπορείτε να κατεβάσετε το δελτίο τύπου εδώ και το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.