Γονείς
Το Live Without Bullying προτείνει βιβλία
1. “Speak” (Σπάσε τη σιωπή) από την Laurie Halse Anderson: Αυτό το βιβλίο αναλύει τον εκφοβισμό και τις συνέπειες του στην ψυχολογία ενός εφήβου, μέσα από την ιστορία μιας κοπέλας που αγωνίζεται για να βρει τη φωνή της μετά από ένα τραυματικό συμβάν. Το βιβλίο είναι μια ισχυρή υπενθύμιση της σημασίας του να μιλάμε για τα προβλήματά μας και να ζητάμε βοήθεια.
2. “Θαύμα” (Wonder) από την R.J. Palacio: Αυτό το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Όγκουστ, ενός αγοριού που γεννήθηκε με προσωπικές ιδιαιτερότητες και προσπαθεί να βρει τη θέση του στον κόσμο και στο σχολείο. Το βιβλίο είναι ένας ύμνος στην αποδοχή, την ενσυναίσθηση και την αξία της πραγματικής φιλίας. Ενθαρρύνει τους αναγνώστες να βλέπουν πέρα από τις εμφανείς διαφορές και να αγκαλιάζουν τη μοναδικότητα του καθενός.
3. “Οι Διωγμένοι” (The Outsiders) από την S.E. Hinton: Αν και το βασικό θέμα του βιβλίου είναι η ταξική διαφορά και η συμμοριακή βία, παρουσιάζει επίσης σημαντικά μηνύματα σχετικά με τον εκφοβισμό και τις συνέπειες των κοινωνικών προκαταλήψεων. Τονίζει την αξία της κατανόησης και της ενότητας μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα.
4. “Το Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα” (Diary of a Wimpy Kid) από τον Jeff Kinney: Μέσα από μία κωμική και ευχάριστη αφήγηση, το βιβλίο προσεγγίζει τα ζητήματα της εφηβείας και του σχολικού εκφοβισμού με τρόπο που μπορούν να ταυτιστούν οι νεαροί αναγνώστες. Προωθεί τη σημασία της αυτοαποδοχής και του να βρίσκει κανείς τη χαρά στις μικρές στιγμές της ζωής.
5. Σταργκερλ (Stargirl) από τον Jerry Spinelli: Είναι η ιστορία της Stargirl, μιας μη συμβατικής και ασυνήθιστης νεαρής, που αντιμετωπίζει τον εκφοβισμό λόγω της μοναδικότητάς της και προωθεί τα μηνύματα της αυθεντικότητας, της αυτοέκφρασης και της σημασίας του να είσαι ο εαυτός σου παρά τις πιέσεις της κοινωνίας.
6. “Η Λίστα” (The List) από την Siobhan Vivian: Αφηγείται την ιστορία οκτώ κοριτσιών σε ένα λύκειο που μπαίνουν σε μια λίστα που τις κατατάσσει βάσει της εμφάνισής τους, δέχονται εκφοβισμό και βάλλεται η αυτοεκτίμησή τους κατά την περίοδο της εφηβείας. Το βιβλίο αναδεικνύει τη σημασία της αυτοαποδοχής και της αλληλεγγύης.
7. “Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν” (We Need to Talk About Kevin) από την Lionel Shriver: Αυτό το βιβλίο είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που εξερευνά τη σχέση μιας μητέρας με τον γιο της, ο οποίος διέπραξε μαζική σφαγή στο σχολείο του. Μέσα από επιστολές προς τον πρώην σύζυγό της, η Εύα ανατρέχει στο παρελθόν προσπαθώντας να βρει απαντήσεις στο ερώτημα τι πήγε στραβά στην ανατροφή του Κέβιν. Αν και το βιβλίο δεν εστιάζει άμεσα στον σχολικό εκφοβισμό, αγγίζει βαθιά ζητήματα όπως η ευθύνη, η φύση έναντι της ανατροφής και οι σοβαρές συνέπειες της κοινωνικής αποξένωσης και της εσωτερικής ταραχής.
8. «Δύναμη και βία στην εφηβεία» (2024) από το Νίκο Σιδέρη: Μια νέα στρατηγική προσέγγιση, με άξονα την αποδόμηση της νοσηρής σαγήνης που ασκούν η δύναμη και η βία στους εφήβους και την αξιοποίησης της λατρείας των παιδιών και των εφήβων για τους υπερήρωες.