Είμαστε εδώ για σένα

Ένας στους τρεις νέους έχει βιώσει σχολικό ή διαδικτυακό εκφοβισμό – Τι είναι όμως ο εκφοβισμός;

Ο εκφοβισμός (bullying) αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο μια μάστιγα που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη – ψυχική κυρίως – βλάβη σε όσους τον δέχονται σε οποιαδήποτε μορφή του. Ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά και εφήβους, που δεν έχουν κάποια βοήθεια για την αντιμετώπισή του, τα σημάδια του εκφοβισμού παραμένουν ανεξίτηλα για όλη τους τη ζωή, παρεμποδίζοντας  την εξέλιξή τους σε διάφορα επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, εκφοβισμός ονομάζεται η επαναλαμβανόμενη επιθετική συμπεριφορά που έχει στόχο να προκαλέσει σε άλλα άτομα συναισθηματική, σωματική ή και νοητική βλάβη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyber bullying), μπορεί να υπάρξει εσκεμμένη επίθεση μία μόνο φορά, ωστόσο τα αποτελέσματά της να είναι τόσο καταστροφικά, ώστε να θεωρείται και αυτή εκφοβισμός.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ένας στους τρεις μαθητές έχει υποστεί κάποια μορφή σχολικού εκφοβισμού, ενώ ένας στους δύο μαθητές έχει υπάρξει παρατηρητής ενός τέτοιου συμβάντος. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ 41 κρατών της Ευρώπης στην εκδήλωση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει αναδείξει την επιτακτική ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης του εκφοβισμού εναντίον των παιδιών, αναγνωρίζοντας την προστασία από το bullying ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το Live Without Bullying αποτελεί μια ολιστική πρωτοβουλία πρόληψης, αντιμετώπισης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης ενάντια σε όλες τις μορφές εκφοβισμού.  

Υπάρχουν Λύσεις αρκεί να μιλήσεις

talk

Πες μας τι σε απασχολεί. Οι σύμβουλοί μας είναι διαθέσιμοι καθημερινά προκειμένου να συζητήσετε και να βρείτε μαζί τη λύση στο πρόβλημά σου.

share

Μοιράσου με τον σύμβουλο την ανησυχία  σου, στον βαθμό που αισθάνεσαι άνετα. Η επικοινωνία σας θα παραμείνει εμπιστευτική.

toghther

Μπορείς να συζητήσεις με τον σύμβουλο τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης του προβλήματός σου και να σχεδιάσετε μαζί ένα πλάνο δράσης.

Γίνε πρεσβευτής κατά του bullying!

Παίξε το διαδραστικό μας παιχνίδι και μάθε πώς μπορείς να σταματήσεις το bullying και να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και τους άλλους με τον πιο σωστό και ασφαλή τρόπο.