Σχολικός εκφοβισμός | Στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» του MEGA η Δρ. Αντωνία Τορρένς

Share Post

Η Δρ. Τορρένς στην εκπομπή Μεγάλη Εικόνα του MEGA

Για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, το οποίο έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μίλησε στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» του MEGA και τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη η Δρ. Αντωνία Τορρένς, Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ – Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και δημιουργός του Live Without Bullying.

Η Δρ. Τορρένς αναφέρθηκε στα αίτια εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν ένα παιδί να δεχθεί ή να ασκήσει το ίδιο bullying, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ένα παιδί θύμα κακοποίησης μπορεί να αναπαραστήσει τη συμπεριφορά που εκλαμβάνει στο οικείο του περιβάλλον και να την φέρει στο σχολείο εις βάρος άλλων παιδιών, συμβάλλοντας έτσι στον λεγόμενο «κύκλο της βίας».

Αναφέρθηκε επίσης στην πλατφόρμα “Live Without Bullying”, μέσω της οποίας παιδιά και νέοι 13-18 ετών μπορούν να επικοινωνήσουν με ειδικούς ψυχολόγους ανώνυμα και δωρεάν και να συζητήσουν για τα προβλήματα που τα απασχολούν.

«Με την πλατφόρμα Live Without Bullying έχουμε βοηθήσει πάνω από 30 χιλιάδες νέους από το 2015 που ξεκίνησε πιλοτικά η εφαρμογή αυτή. Είναι μια πλατφόρμα που δημιούργησε το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας με σκοπό να δώσει ένα καθημερινό βοήθημα σε παιδιά ηλικίας 13 ως 18 ετών», τόνισε. Όπως εξήγησε η Δρ. Τορρένς, στα παιδιά αυτά απαντούν ψυχολόγοι ειδικά εκπαιδευμένοι, επαγγελματίες, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. «Λαμβάνουν τα μηνύματα και ξεκινούν ένα διαδικτυακό διάλογο με το παιδί. Ο ίδιος σύμβουλος με το ίδιο παιδί, όσο καιρό κι αν χρειαστεί», συμπλήρωσε.

Τις διαφορετικές πτυχές του bullying ανέλυσαν επίσης ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης και ο Πέτρος Σαπουντζάκης, εκπαιδευτικός, ιδρυτικό μέλος του Πολύχρωμου Σχολείου, ενώ ο ηθοποιός Σπύρος Νικολαΐδης μετέφερε στη «Μεγάλη Εικόνα» το προσωπικό του βίωμα από την παιδική και εφηβική του ηλικία όσον αφορά στον εκφοβισμό που υπέστη.

Μπορείτε να δείτε αποσπάσματα της εκπομπής ΕΔΩ.