Τελευταία ενδοσχολική δράση για το σχολικό έτος 2016 - 2017 στο 1ο Γυμνάσιο Ν. Φιλαδέλφειας

 

Την Παρασκευή 19/05 πραγματοποιήσαμε την τελευταία δράση μας εντός σχολείου για τη φετινή σχολική χρονιά. Το 1ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας αποτέλεσε το 12ο σχολείο το οποίο επισκεφθήκαμε και οι 114 μαθητές ανέβασαν τον αριθμό των μαθητών που συμμετείχαν στις δράσεις μας για φέτος άνω των 1.000!

 

Α) «Βάλε και ΕΣΥ ένα Χεράκι» με  83 μαθητές της Α’ Γυμνασίου

Η επίσκεψη μας ξεκίνησε με μια διαδραστική παρουσίαση για τον εκφοβισμό στην οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους ελεύθερα σχετικά διάφορες πτυχές του εκφοβισμού. Η κουβέντα εστίασε σε προσωπικά βιώματα των παιδιών και προβληματιστήκαμε όλοι μαζί για το πώς νιώθει ένα άτομο που εκφοβίζεται αλλά και γιατί επιλέγει κάποιος να ασκήσει εκφοβισμό. Στη συνέχεια, εξετάσαμε πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης εκφοβιστικών συμπεριφορών και συμφωνήσαμε ομόφωνα ότι  «Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να μιλήσεις»!

 

 

 

Αφού πρώτα συμφωνήσαμε όλοι για την αξία της υποστήριξης όσων δέχονται εκφοβισμό κατευθυνθήκαμε προς τον καμβά για να αφήσει ο καθένας το προσωπικό του  αποτύπωμα δεσμευόμενος συμβολικά «για ένα σχολείο χωρίς εκφοβισμό». Όλοι οι μαθητές συμφώνησαν να προσπαθήσουν να στέκονται δίπλα σε μαθητές οι οποίοι εκφοβίζονται και να προσπαθούν να μην είναι κανένας μόνος του απέναντι στον εκφοβισμό!

 

 

Β) «Μαθαίνω να Ζω Χωρίς Εκφοβισμό» με 31 μαθητές της Β’ Γυμνασίου 

Η παρουσία μας συνεχίστηκε με τη συμμετοχή 31 μαθητών της Β’ Γυμνασίου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω να Ζω Χωρίς Εκφοβισμό». Τα παιδιά με την αξιοποίηση θεωρίας, roleplay, βιωματικών ασκήσεων και εργασιών σε ομάδες έμαθαν πώς μπορούν να είναι περισσότερο διεκδικητικά αναφορικά με τα δικαιώματά τους και πώς να υπερασπίζονται τον εαυτό τους σε δύσκολες/εκφοβιστικές καταστάσεις  εντός αλλά και εκτός σχολείου. Οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον και μοιράστηκαν με πολύ θάρρος πληθώρα προσωπικών παραδειγμάτων συνεισφέροντας τα μέγιστα σε μια εποικοδομητική για όλους εκπαιδευτική διαδικασία.

 

 

Το πρόγραμμα «Μαθαίνω να ζω χωρίς Εκφοβισμό» έχει λάβει σχετική έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προκειμένου να υλοποιείται εντός του σχολικού ωραρίου για τη σχολική χρονιά 2016 - 2017.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ.

 

H δράση της καμπάνιας "Βάλε και ΕΣΥ ένα χεράκι" υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΔΕΠΑ.