Ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις στην Παλλήνη και στην Καλλιθέα – 12 & 16 Μαΐου

 

 

Καμπάνια ευαισθητοποίησης "Βάλε και ΕΣΥ ένα χεράκι" με 40 μαθητές του 3ου Γυμνασίου Παλλήνης (12/05/2017) και 60 μαθητές του 14ου Γυμνασίου Καλλιθέας (16/05/2017)

 

Η επίσκεψεις μας στα 2 σχολεία ξεκίνησαν με μια διαδραστική συζήτηση για τον εκφοβισμό. Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου ήταν οι βασικοί πρωταγωνιστές της δράσης συμμετέχοντας με τις απαντήσεις και τις απόψεις τους. Με την πολύτιμη βοήθειά τους συζητήσαμε για τις διάφορες μορφές εκφοβισμού, τις διαφορές του με το πείραγμα και εστιάσαμε στην αξία της αλληλοϋποστήριξης και της εύρεσης συμμάχων για την εκφοβιστικών συμπεριφορών. Αυτό ήταν ένα σημαντικό σημείο της συζήτησης καθώς καταλήξαμε πως όσο μικρότερη ανοχή δείχνουμε σε τέτοιες συμπεριφορές τόσο λιγότερα περιστατικά εκφοβισμού θα εμφανίζονται στο χώρο του σχολείου. Στη συνέχεια μιλήσαμε για πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης εκφοβιστικών συμπεριφορών και συμφωνήσαμε όλοι μαζί -με μια φωνή- πως «Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να μιλήσεις»!

 

Στη συνέχεια φορέσαμε τα γάντια μας και με τη βοήθεια εθελοντών – μαθητών, κάθε μαθητής άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα στον καμβά δεσμευόμενος συμβολικά «για ένα πιο ενωμένο σχολείο» και "στο τέλος της βίας". Όλοι οι μαθητές συμφώνησαν ότι θα προσπαθήσουν να στέκονται περισσότερο κοντά σε μαθητές οι οποίοι εκφοβίζονται και να κάνει ό,τι μπορεί ο καθένας για να μην υπάρχει βία στο σχολείο.

 

 

 

 

"Μαθαίνω να ζω ΧΩΡΙΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ" σε 27 μαθητές της Β' Γυμνασίου στο 14ο Γυμνάσιο Καλλιθέας

Η παρέμβαση μας στο 14ο Γυμνάσιο Καλλιθέας συνεχίστηκε με τη συμμετοχή 27 μαθητών της Β’ Γυμνασίου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω να Ζω Χωρίς Εκφοβισμό».  Αξιοποιώντας θεωρία, roleplay, βιωματικές ασκήσεις και ομαδικές εργασίες οι μαθητές προβληματίστηκαν σχετικά με το πώς μπορούν να είναι περισσότερο διεκδικητικοί αναφορικά με τα δικαιώματά τους και πώς να υπερασπίζονται τον εαυτό τους σε δύσκολες/εκφοβιστικές καταστάσεις εντός αλλά και εκτός σχολείου. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια εκφράζοντας προβληματισμούς, απορίες και απόψεις και πρόσφεραν πληθώρα ερεθισμάτων για μια πολύ δημιουργική και ενδιαφέρουσα συζήτηση.

 

Η καμπάνια ευαισθητοποίησης "Βάλε κι εσύ ένα Χεράκι" στο 14ο Γυμνάσιο Καλλιθέας πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της