Διπλή δράση του "Live Without Bullying" στο 2ο Γυμνάσιο Μαρκόπουλου στις 08/05/2017

 

Α) «Βάλε και ΕΣΥ ένα Χεράκι» με  107 μαθητές της Α’ Γυμνασίου

Η παρουσία μας στο 2ο Γυμνάσιο Μαρκόπουλου εγκαινιάστηκε με μια διαδραστική παρουσίαση για τον εκφοβισμό στην οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους ελεύθερα σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στο πείραγμα μεταξύ φίλων και τον εκφοβισμό, τις διάφορες μορφές εκφοβισμού και τις συνέπειες τους. Επίσης προβληματιστήκαμε όλοι μαζί  για το πώς νιώθει ένα άτομο που εκφοβίζεται. Στη συνέχεια, εξετάσαμε πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης εκφοβιστικών συμπεριφορών και συμφωνήσαμε ομόφωνα ότι  «Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να μιλήσεις»  και πως κανένας δεν αξίζει να εκφοβίζεται ή να περνάει μόνος του τέτοιες δυσκολίες.

 

 

Αφού πρώτα συμφωνήσαμε όλοι στην ανάγκη αλλά και την αξία της αλληλοϋποστήριξης οι μαθητές φόρεσαν γάντια και κατευθήθηκαν προς τον καμβά για να αφήσουν το προσωπικό τους  αποτύπωμα δεσμευόμενοι συμβολικά «στο τέλος της βίας». Όλοι οι μαθητές συμφώνησαν να προσπαθήσουν να στέκονται περισσότερο κοντά σε μαθητές οι οποίοι εκφοβίζονται και να αποδέχονται τους συμμαθητές τους όσο διαφορετικοί και αν είναι. 

 

 

Β) «Μαθαίνω να Ζω Χωρίς Εκφοβισμό» με 21 μαθητές της Β’ Γυμνασίου 

Η παρουσία μας στο 2ο Γυμνάσιο Μαρκόπουλου συνεχίστηκε με τη συμμετοχή 21 μαθητών της Β’ Γυμνασίου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω να Ζω Χωρίς Εκφοβισμό». Τα παιδιά με την αξιοποίηση θεωρίας, roleplay, βιωματικών ασκήσεων και εργασιών σε ομάδες έμαθαν πώς μπορούν να είναι περισσότερο διεκδικητικά αναφορικά με τα δικαιώματά τους και πώς να υπερασπίζονται τον εαυτό τους σε δύσκολες/εκφοβιστικές καταστάσεις  εντός αλλά και εκτός σχολείου. Οι μαθητές έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον, μοιράστηκαν με την τάξη πληθώρα προσωπικών παραδειγμάτων και προσφέρθηκαν για ένα πολύ εποικοδομητικό διάλογο . Δυστυχώς για όλους μας, κάποια στιγμή χτύπησε το κουδούνι!

 

Το πρόγραμμα «Μαθαίνω να ζω χωρίς Εκφοβισμό» έχει λάβει σχετική έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προκειμένου και υλοποιείται εντός του σχολικού ωραρίου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ.

 

H δράση της καμπάνιας "Βάλε και ΕΣΥ ένα χεράκι" υλοποιείται με την υποστήριξη της ΔΕΠΑ.