Υλοποίηση δράσεων στο 2ο Γυμνάσιο Μοσχάτου στις 04/04/2017 

 

Α) «Βάλε και ΕΣΥ ένα Χεράκι» με  64 μαθητές της Α’ Γυμνασίου

Η επίσκεψη ξεκίνησε με μια διαδραστική παρουσίαση για τον εκφοβισμό. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά και με τη βοήθεια τους, συζητήσαμε τις διάφορες μορφές εκφοβισμού και τις συνέπειες τους, εντοπίσαμε τις διαφορές ανάμεσα στο πείραγμα μεταξύ φίλων και του εκφοβισμού και προβληματιστήκαμε σχετικά με το πώς αισθάνεται ένα άτομο το οποίο εκφοβίζεται. Εστιάσαμε επίσης στους λόγους που μερικοί μαθητές ασκούν εκφοβισμό και εξετάσαμε πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης εκφοβιστικών συμπεριφορών. Όλοι μαζί συμφωνήσαμε ότι  «Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να μιλήσεις»  και πως κανένας δεν αξίζει να εκφοβίζεται.

 

 

Μετά φορέσαμε γάντια και με τη βοήθεια εθελοντών – μαθητών, κάθε μαθητής άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα στον καμβά δεσμευόμενος συμβολικά «στην αποδοχή της διαφορετικότητας». Όλοι οι μαθητές συμφώνησαν να στέκονται περισσότερο κοντά σε μαθητές οι οποίοι εκφοβίζονται και να αποδέχονται τους συμμαθητές τους όσο διαφορετικοί και αν είναι. 

 

 

Β) «Μαθαίνω να Ζω Χωρίς Εκφοβισμό» με 21 μαθητές της Α’ Γυμνασίου 

Η επίσκεψή μας στο 2ο Γυμνάσιο Μοσχάτου συνεχίστηκε με τη συμμετοχή 21 μαθητών της Α’ Γυμνασίου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω να Ζω Χωρίς Εκφοβισμό». Τα παιδιά με την αξιοποίηση θεωρίας, roleplay, βιωματικών ασκήσεων και εργασιών σε ομάδες έμαθαν πώς μπορούν να είναι περισσότερο διεκδικητικά αναφορικά με τα δικαιώματά τους και πώς να υπερασπίζονται τον εαυτό τους σε δύσκολες/εκφοβιστικές καταστάσεις  εντός αλλά και εκτός σχολείου. Οι μαθητές έδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά, μοιράστηκαν με την τάξη πληθώρα παραδειγμάτων και έδειξαν να απολαμβάνουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Μάλιστα, μας ζήτησαν να κάτσουμε άλλη μια ώρα!

 

Το πρόγραμμα «Μαθαίνω να ζω χωρίς Εκφοβισμό» έχει λάβει σχετική έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προκειμένου και υλοποιείται εντός του σχολικού ωραρίου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ.