Αγαπητοί γονείς...

Αγαπητοί γονείς,

Τα σχολεία ανοίγουν και πάλι και μαζί τους ξεκινάει για τα παιδιά μας μια καινούργια διαδρομή αναφορικά με τις γνώσεις που θα λάβουν, αλλά και με την εξέλιξη των κοινωνικών και επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων.

 Όπως και να έχει, οι γονείς εμπλέκονται με κάποιο τρόπο σε όλη αυτή τη διαδικασία ενημέρωσης, προετοιμασίας και συλλογής προμηθειών για την νέα σχολική χρονιά.

Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πολλά παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν σε μια νέα κατάσταση, μπορεί να έχουν περισσότερη ανάγκη να αισθάνονται τους γονείς δίπλα τους ειδικά τον πρώτο καιρό, αλλά και αργότερα, ιδιαίτερα εάν αντιμετωπίζουν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.

Ας θυμόμαστε όλοι, είτε έχουμε μικρά παιδιά είτε μεγαλύτερα, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να «αφουγκραζόμαστε» πως αισθάνονται, πως νιώθουν, πως μπορούμε μέσα από την γονεϊκή μας ιδιότητα να γίνουμε πραγματικοί σύμμαχοι σε θέματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και χρειάζονται υποστήριξη για να τα χειριστούν.

Τα κίνητρα που έχουμε για να το κάνουμε αυτό, είναι προφανώς τα καλύτερα. Συχνά όμως αυτό δεν φτάνει. Χρειαζόμαστε κι εμείς βοήθεια. Ειδικά σε μια εποχή όπου οι αλλαγές που βιώνουμε είναι τόσες πολλές και ραγδαίες, που συχνά ούτε κι εμείς οι ενήλικες δεν προλαβαίνουμε να τις αφομοιώσουμε και να τις εντάξουμε στην ζωή μας.

Μην διστάζετε λοιπόν αγαπητοί γονείς να συμβουλεύεσθε κάθε αξιόπιστη πηγή, όπου ειδικοί επαγγελματίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε περισσότερο τις δεξιότητες σωστής επικοινωνίας με τα παιδιά σας. Να είστε σίγουροι ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση μόνο καλά μπορεί να προσφέρει για το παρόν αλλά και να θέσει τις σωστές βάσεις για το μέλλον.

Καλό ταξίδι λοιπόν μέσα στην νέα σχολική χρονιά με υγεία, δύναμη και προσωπική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, για μικρούς και μεγάλους!

 

Δρ. Αντωνία Τορρένς

Πρόεδρος ΚΜΟΠ 

Εκπαιδευτική ψυχολόγος - Υπεύθυνη προγράμματος Live Without Bullying