«Όταν χτυπήσει το κουδούνι του σχολείου…»

Ακόμα κι αν ο καιρός είναι ακόμα ζεστός και τίποτα δεν προμηνύει  την έναρξη της νέας σχολικής  χρονιάς,  οι πρόβες για τη  νέα σχολική «παράσταση» ολοκληρώθηκαν και η πρεμιέρα είναι γεγονός!  Η Αυλαία άνοιξε στις  11 Σεπτεμβρίου. Παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί, καθένας  με τον δικό του, πρωταγωνιστικό ρόλο συμμετέχει στην διεκπεραίωση της νέας αυτής σχολικής περιόδου. «Μικροί και μεγάλοι εν δράση»!!!!

Πολλά από τα παιδιά βιώνουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς με διαφορετικό τρόπο… τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα: ενθουσιασμός, μελαγχολία, άγχος και αγωνία, είναι κάποια από αυτά τα συναισθήματα.  Τα περισσότερα παιδιά αναπολούν τις στιγμές των διακοπών, ωστόσο ανυπομονούν για να συναντήσουν τους φίλους τους στο σχολείο για να ανταλλάξουν εμπειρίες, να επικοινωνήσουν, να γίνουν μία ομάδα ξανά! Τα μεγαλύτερα παιδιά, που διανύουν την εφηβική ηλικία,  όντας περισσότερο ώριμοι, προσδοκούν μία διαφορετική αντιμετώπιση από τους συνομηλίκους τους, τους γονείς και τους καθηγητές τους.

Ο ρόλος των γονέων αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ενδυνάμωση των παιδιών και των εφήβων για τη νέα σχολική περίοδο. Οι γονείς προσδοκούν μία χρονιά χωρίς ακρότητες και εντάσεις. Και όσο αυτές οι προσδοκίες γίνονται πραγματικότητα στο μυαλό τους, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι εντάσεις στις σχέσεις τους με τα παιδιά τους. Πιο συγκεκριμένα, όσο ο γονέας χρησιμοποιεί απειλητικά μηνύματα για να δώσει έμφαση στη σημαντικότητα της χρονιάς που έρχεται, τόσο αποδυναμώνει το παιδί του να προσπαθήσει! Δηλώσεις του τύπου: «αν δεν στρωθείς φέτος θα κοπούν όλα», «δεν θα πας πουθενά, αν δεν είσαι εντάξει με τα καθήκοντά σου», κ. ά., αποδυναμώνουν τον έφηβο συναισθηματικά αλλά και ουσιαστικά στην προσπάθειά του να πάρει την γνώση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διότι η επιτυχία και μόνο η επιτυχία καθορίζει την προσωπικότητά του στα μάτια των γονέων του.

Η ενθάρρυνση για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελεί κλειδί στην υπόθεση σχολική χρονιά. Η στήριξη των γονέων σε μία αποτυχία, συμβάλλει στην ενίσχυση της προσπάθειας, χωρίς να προκαλείται ματαίωση και αποθάρρυνση της προσπάθειας. Η τοποθέτηση για τις ευκολίες και τις δυσκολίες που αναμένονται κατά τη νέα σχολική χρονιά, θα πρέπει να είναι ουσιαστικά πραγματική και να μην στηρίζεται σε υποθέσεις που πυροδοτούν άγχος και αγωνία για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων.  Δηλώσεις του τύπου: « Καταλαβαίνω ότι μπορεί να έχεις αγωνία για τη χρονιά που έρχεται, να ξέρεις όμως ότι ως γονείς θα είμαστε δίπλα σου για οτιδήποτε χρειαστείς και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για εσένα» . Με αυτό τον τρόπο ο γονέας κατανοεί τις οποιεσδήποτε ανησυχίες του παιδιού του, χωρίς όμως από την άλλη πλευρά να του δημιουργεί ψεύτικες προσδοκίες. Ο έφηβος ωριμάζει μέσα από την δική του ευθύνη, χωρίς να αγχώνεται για τιμωρίες, εφόσον υπάρχει μία σωστή επικοινωνία.

Η εφηβεία είναι μία μεταβατική περίοδος, από την παιδική ηλικία προς την ενηλικίωση. Γι αυτό το λόγο χρειάζεται υποστηρικτικό περιβάλλον από τους γονείς και φυσικά και από τους εκπαιδευτικούς. Η συνεργασία γονέα εκπαιδευτικού και εφήβου αυξάνει τις πιθανότητες για μία ολοκληρωμένη και ουσιαστική σχέση μέσα από την οποία ο έφηβος λαμβάνει μηνύματα ενθάρρυνσης, υποστήριξης, κατανόησης. Η απειλή, η τιμωρία, η χωρίς τέλος εκμάθηση γλωσσών, ενισχυτικής μαθημάτων και άλλων δραστηριοτήτων, δεν αποτελεί καταλύτη της γνώσης… τουναντίον, επιβραδύνει την διάθεση για μάθηση λόγω κούρασης και έλλειψης ελεύθερου προσωπικού χρόνου. Τα παιδιά και έφηβοι χρειάζονται χρόνο και με τον εαυτό τους για να μπορέσουν να επεξεργαστούν την καθημερινότητά τους, τα θέλω τους, τους στόχους τους, τις σχέσεις τους… να ωριμάσουν φυσιολογικά μέσα από ένα πλαίσιο που σέβεται την ηλικία τους και τις ανάγκες τους χωρίς υπερβολές.

Τα παιδιά μας θέλουμε να είναι ευτυχισμένα παιδιά…. Το δικαίωμα στην επιλογή και την ορθή επικοινωνία είναι δικαίωμα όχι μόνο των ενηλίκων αλλά και των μικρότερων ηλικιών. Αν όλοι οι γονείς μπουν στη θέση των παιδιών τους, θα νιώσουν τις ανάγκες τους και θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν με έναν περισσότερο εποικοδομητικό τρόπο και να σταθούν δίπλα τους στην έναρξη αυτής της νέας σχολικής χρονιάς.

Καλή αρχή σε όλους!!!

Ρέα Δουμανά

MSc Κλινικής Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια

Facebook Twitter Google LinkedIn Reddit StumbleUpon Tumblr Email Print