"Αγαπητοί γονείς..."

 Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και ως γονείς καλούμαστε να μοιραστούμε με τα παιδιά μας για πρώτη ή" για ακόμα μία φορά, τις εντυπώσεις τους –ευχάριστες και δυσάρεστες-, τις κρίσεις τους και τα συναισθήματα που τους προκαλεί όλος αυτός ο κοινωνικός περίγυρος που σχετίζεται με την δική τους εκπαίδευση.

 Το ξέρω, δεν είναι εύκολο να βρίσκουμε πάντα το σωματικό και ψυχικό κουράγιο να καλύπτουμε απόλυτα όλα αυτά που θα θέλαμε να προλάβουμε σαν γονείς. Η δική μας ζωή είναι γεμάτη υποχρεώσεις, συχνά πολύ δύσκολες για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε  σε όλα. Επιτρέψτε μου μόνο να επισημάνω κάτι που όλοι ίσως γνωρίζουμε, αλλά πολύ συχνά το ξεχνάμε. Το κάθε στάδιο ανάπτυξης ενός παιδιού είναι μοναδικό, δεν επαναλαμβάνεται και οι συγκεκριμένες ανάγκες επικοινωνίας του μαζί μας σίγουρα δεν θα περιμένουν ώσπου εμείς να βρούμε τον κατάλληλο για εμάς χρόνο να ασχοληθούμε μαζί τους.

 Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι:

 Τα παιδιά μας δεν περιμένουν από εμάς την τελειότητα και το αλάθητο. Είμαστε άνθρωποι που πέρα από την προσπάθειά μας να δίνουμε το καλό παράδειγμα, έχουμε τις αδυναμίες μας και κάνουμε και λάθη. Δεν θα χάσουμε τίποτα από τον γονεϊκό μας ρόλο εάν ζητήσουμε «συγνώμη». Απεναντίας τα παιδιά θα μας εκτιμήσουν περισσότερο και θα τους δώσουμε ένα πραγματικά καλό παράδειγμα στάσης ζωής.

 Να προσπαθείτε με κάθε δυνατή ευκαιρία να τους αφιερώνετε λίγο προσωπικό χρόνο –χωρίς όμως να μιλάτε ή να βλέπετε το κινητό σας ή άλλους περισπασμούς - για να τα ακούσετε σε αυτό που έχουν να σας πουν. Να «αφουγκραστείτε» το συναίσθημά τους και να ακούσετε την δική τους άποψη, χωρίς να τα διακόπτετε δίνοντας μια δική σας λύση η συμβουλή. Αυτό μπορεί να προκύψει αργότερα. Εκείνο που έχει σημασία και εκτιμάται ιδιαίτερα σε ένα πρώτο επίπεδο, είναι να βρούμε κάποιον να μας ακούσει και να ενσυναισθανθεί αυτό που έχουμε ανάγκη να του πούμε. Δεν συμφωνείτε;

 Διηγηθείτε του κάποιες καλές/κακές στιγμές δικές σας στην αντίστοιχη ηλικία. Αυτό βοηθάει πολύ ψυχολογικά τα παιδιά να αισθανθούν ότι κι εσείς δεν ήσασταν τέλειοι και μέσα από τα λάθη σας μάθατε πολλά και βρήκατε τις ισορροπίες σας αργότερα.

 Πέστε τους έτσι απλά, ότι γνωρίζετε πως κάποια πράγματα μπορεί να μην μας αρέσουν και πολύ, αλλά πρέπει να ασχοληθούμε μαζί τους και ότι αυτό το κάνουμε γιατί μας οδηγεί στην εκπλήρωση ενός μεγαλύτερου στόχου που βάζουμε και θα μας ευχαριστήσει πολύ αργότερα.

 Πείτε τους ότι η καθημερινή συστηματική δουλειά βοηθάει στην επίτευξη οποιουδήποτε στόχου, έστω και αν κάθε μέρα δεν έχουμε την ίδια διάθεση και καλή φόρμα.

 Πείτε στο παιδί σας ότι θα βρίσκετε πάντα χρόνο να το ακούτε και όταν δεν μπορείτε εκείνη τη στιγμή που το ζητάει, θα βρείτε κάποιον άλλο χρόνο για να το ακούσετε με ηρεμία.

 Στις συζητήσεις σας μαζί του να είστε ανοιχτοί στην επικοινωνία, ειλικρινείς και με τον δικό σας τρόπο να δείχνετε στο παιδί ότι το αποδέχεστε σαν προσωπικότητα. Σίγουρα όλοι μας έχουμε ανάγκη να μας αποδέχονται οι άλλοι όπως είμαστε και να μας το δείχνουν. Αυτό άλλωστε μας δίνει και τη δύναμη να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας.

  Σας ευχαριστώ και μοιράζομαι μαζί σας την πεποίθηση ότι περισσότερο ακόμα από την σχολική και αργότερα ακαδημαϊκή επιτυχία, μετράει το να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε στο να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν ισορροπημένοι άνθρωποι.

 Ευχές για καλή σχολική χρονιά!

 Δρ. Αντωνία Τορρένς

 

Facebook Twitter Google LinkedIn Reddit StumbleUpon Tumblr Email Print