Η ψυχολογία της διατροφής στα παιδιά

 

Γράφει η κλινική ψυχολόγος Ρέα Δουμανά,

 

Όταν µπαίνουν οι σωστές βάσεις για ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, τότε το παιδί, μεγαλώνοντας, µαθαίνει να επιλέγει και να κατανοεί την ορθότητα των διατροφικών επιλογών του.

 

 

Το ηλικιακό στάδιο της ταχύτερης ανάπτυξης των παιδιών είναι εκείνο µεταξύ 2,5-5 ετών. Ένα παιδί μεγαλώνει περίπου έως και 7 εκατοστά στο ύψος και κερδίζει περίπου 1,8 κιλά κάθε χρόνο. Η σωστή διατροφή μαζί µε τη σωματική δραστηριότητα και άσκηση αποτελούν τις βάσεις για την ορθή σωµατική και ψυχική εξέλιξη του παιδιού σας, καθώς αποτελούν τα βασικά κριτήρια για τη διασφάλιση μιας υγιούς ανάπτυξης. Το παιδί «εκπαιδεύεται» να απολαµβάνει θρεπτικά και υγιεινά τρόφιµα και υιοθετεί εκείνες τις διατροφικές συµπεριφορές και συνήθειες, οι οποίες θα το θωρακίσουν µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε µία ορθή ανάπτυξη, έως την ενηλικίωση. Με ποιο τρόπο, λοιπόν, εκπαιδεύουµε το παιδί µας σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής-διατροφής;

Πρώτα απ’ όλα ας καθορίσουµε τον υπεύθυνο της καθηµερινής διατροφής της οικογένειας. Ο γονέας, η νταντά, η γιαγιά, και γενικότερα το πρόσωπο µε το οποίο το παιδί συναναστρέφεται στην καθημερινότητά του θα πρέπει να έχει µία δομή σχετικά µε τον τρόπο, τον τόπο και το είδος της τροφής που θα θέλει να αλλάξει ή να προσφέρει για πρώτη φορά. Το παιδί επιλέγει να φάει µε βάση αυτό που έχει καθορισθεί από τον υπεύθυνο ενήλικο.

Το επόµενο βήµα στην εκπαίδευση του παιδιού είναι να κατανοήσει ποια τρόφιµα αποτελούν υγιεινή επιλογή. Η ποσότητα του φαγητού στο πιάτο του γονέα αποτελεί πρότυπο ποσότητας για το παιδί. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει πόσο θέλει να καταναλώσει, διαφορετικά θα του δηµιουργηθούν λανθασµένα συµπεριφορικά πρότυπα ως προς το αίσθηµα της πείνας και τη διαχείριση αυτής. Η όρεξη του παιδιού σας θα καθορίσει την ποσότητα που θα καταναλώσει. Μην χρησιμοποιήσετε εκφράσεις του τύπου «πιστεύεις ότι έφαγες αρκετά» ή «καθάρισε όλο το πιάτο σου, µην αφήνεις τη δύναμή σου!». Αντιθέτως, βοηθήστε το να καταλάβει εάν όντως αισθάνεται καλά µε την ποσότητα που κατανάλωσε ή θέλει επιπλέον φαγητό:

  • Μάθετε στο παιδί σας να σερβίρει µόνο του την ποσότητα που θέλει να φάει. Αρχικά µε µία µικρή ποσότητα και στη συνέχεια εάν νιώθει πεινασµένο, να προσθέσει επιπλέον φαγητό. Η αντίληψη του γονέα να φάει όλο το φαγητό του αποτελεί λανθασµένο πρότυπο για το παιδί. Δεν χορταίνει κάποιος µόνο όταν έχει καταναλώσει όλο το φαγητό του.
  • Επιβραβεύστε το παιδί σας µε παιχνίδι, ή άλλου τύπου διασκέδαση… Οχι µε φαγητό. Διαφορετικά δίνετε την εντύπωση στο παιδί σας ότι τα γλυκά είναι καλύτερη τροφή από το συνηθισμένο φαγητό.
  • Προσπαθήστε να καταλάβετε εάν το παιδί σας έχει κάποια συναισθηµατική δυσκολία, την οποία την εκφράζει στα γεύµατά του. Μπορεί να καταναλώνει περισσότερη ή λιγότερη τροφή, ή ακόµα και κάποιο συγκεκριμένο είδος τροφής, το οποίο µπορεί εικονικά να το βοηθάει να ξεπεράσει τη δυσκολία του. Μείνετε δίπλα του και µην σχολιάζετε συνεχώς τις επιλογές του. Μην εστιάζετε στο αποτέλεσµα, αλλά προσπαθήστε να δείτε τι κρύβεται πίσω από αυτή τη συµπεριφορά. Για παράδειγµα εάν µετά από µία διαφωνία µεταξύ σας ή µε το σύντροφό σας, ζητάει να καταναλώσει ή να µην καταναλώσει κάποιο συγκεκριµένο τρόφιµο.

 

Οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας αποτελούν τη βάση όχι µόνο για τη σωστή σωµατική, αλλά και ψυχοκοινωνική ανάπτυξή του. Θα το ενισχύσουν µε συµπεριφορές υγιεινών επιλογών. Εκπαιδεύστε το παιδί σας να µαθαίνει να επιλέγει το είδος των γευµάτων του και µε βάση τη δική του ευχαρίστηση. Προσπαθήστε να βρίσκεστε κοντά του χωρίς να το επικρίνετε για τις διατροφικές του επιλογές, αλλά ούτε και για το σωµατικό βάρος του. Εσείς θα του µάθετε τον τρόπο της επιλογής. Οταν µπαίνουν οι σωστές βάσεις για ισορροπηµένες διατροφικές συνήθειες, τότε το παιδί, µεγαλώνοντας, µαθαίνει να επιλέγει και να κατανοεί την ορθότητα των διατροφικών επιλογών του. Με αυτό τον τρόπο δυνητικά θα αποφύγει να αναπτύξει και να εκδηλώσει διαταραχές στη διατροφική του συµπεριφορά (ψυχογενής ανορεξία, ψυχογενής βουλιµία).

 

 

*Η Ρέα Δουµανά είναι κλινική ψυχολόγος (Msc), σύµβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπεύτρια.

 ΠΗΓΗ: toxwni.gr