Επτά βήματα για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί γονείς την περίοδο της καραντίνας

Share Post

Γονείς με παιδιά

Γράφει η Μιράντα Σβόλη – Ψυχολόγος

Το να είμαστε γονείς δεν είναι πάντα κάτι εύκολο και συχνά μπορεί να νιώθουμε ότι η ζωή μάς πιάνει απροετοίμαστους… Τα παιδιά θέλουν χρόνο, υπομονή και επιμονή, απαιτήσεις που συχνά εξουθενώνουν τους νέους γονείς. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι μόνο γονείς αλλά και σύζυγοι, και εργαζόμενοι. Πολλοί ρόλοι που σημαίνει ταυτόχρονα πολλές υποχρεώσεις.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το κλίμα φόβου που όλοι ζούμε καθημερινά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που σχεδόν ένα χρόνο πριν έκανε την εμφάνισή του στη ζωή μας και που έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητά μας. Μακριά από τους ανθρώπους αλλά με βιντεοκλήσεις, μακριά από τη δουλειά αλλά δουλεύοντας από το σπίτι, μακριά από τα σχολεία αλλά με την τηλεκπαίδευση, τίποτα όμως δεν μοιάζει πια το ίδιο. Σε αυτή τη νέα συνθήκη που βιώνουμε, πώς μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί γονείς και να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας που το έχουν ανάγκη περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν;

Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένα χρήσιμα tips που θα μας βοηθήσουν να έρθουμε πιο κοντά στα παιδιά μας, να τα συναισθανθούμε και μαζί να κοιτάξουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Ας ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή τους

Τα παιδιά αναπτύσσουν την αυτοεκτίμησή τους όταν βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από τους άλλους. Οι λέξεις και οι πράξεις μας επηρεάζουν την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής τους όσο τίποτε άλλο. Το να τους κάνουμε μικρές φιλοφρονήσεις μπορεί να τα κάνει περήφανα για το ποια είναι, το να τα αφήνουμε να κάνουν πράγματα ανεξάρτητα μπορεί να τα κάνει να νιώσουν ικανά και πιο δυνατά.

Να τα επιβραβεύουμε πιο συχνά

Έχουμε σκεφτεί πόσες φορές έχουμε αντιδράσει αρνητικά σε κάτι που έκαναν τα παιδιά μας; Άραγε πώς θα νιώθαμε εμείς στη θέση τους; Η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι να ενθαρρύνουμε την καλή συμπεριφορά μακροπρόθεσμα από το να κάνουμε συνεχώς παρατηρήσεις. Μπορούμε, για παράδειγμα, να επιβραβεύσουμε τα παιδιά μας όταν στρώνουν μόνα τους το κρεβάτι τους  χωρίς να τους το ζητήσουμε. Ας βρούμε κάτι για να τα επιβραβεύουμε όσο πιο συχνά μπορούμε και ας είμαστε γενναιόδωροι με την αγάπη, τις φιλοφρονήσεις και τα ωραία λόγια.

Να περνάμε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μας

Είναι συχνά δύσκολο να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας αλλά δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο που τα παιδιά να θέλουν πιο πολύ από αυτό. Ας ξυπνήσουμε νωρίτερα, να ετοιμάσουμε μαζί το πρωινό, να πλύνουμε μαζί τα πιάτα και μετά να πάμε βόλτα ή να σχεδιάσουμε διάφορες δραστηριότητες στο σπίτι. Όσο περισσότερο ευχάριστο χρόνο περνάμε μαζί τους, τόσο μειώνονται οι αρνητικές συμπεριφορές απλά για να τραβήξουν την προσοχή μας. Ας δημιουργήσουμε τώρα τις ωραίες αναμνήσεις που θα έχουμε να θυμόμαστε μαζί τους.

Να είμαστε πρότυπο μίμησης

Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε ως γονείς. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που χτυπούν συνήθως έχουν δει κάτι ανάλογο στο σπίτι τους. Ας είμαστε αυτό που θέλουμε να δούμε στα παιδιά μας, ας τους δώσουμε το καλό παράδειγμα: να δείχνουμε σεβασμό, ειλικρίνεια, φιλία, ανεκτικότητα. Να κάνουμε πράγματα χωρίς να περιμένουμε κάποιο αντάλλαγμα. Να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά μας, όπως θα θέλαμε να συμπεριφέρονται και αυτά…

Να κάνουμε την επικοινωνία προτεραιότητα

Να δίνουμε έμφαση στην επικοινωνία. Είναι το σημαντικότερο πράγμα. Τα παιδιά χρειάζονται και δικαιούνται εξηγήσεις, όταν κάνουν κάτι που δεν είναι σωστό πρέπει να τους εξηγούμε με ωραίο τρόπο γιατί τους κάναμε παρατήρηση. Αν δούμε κάποιο πρόβλημα, ας μιλήσουμε στο παιδί μας, να του πούμε πως νιώθουμε και μαζί να βρούμε τη λύση. Να του μιλήσουμε τις συνέπειες μιας κακής πράξης και μαζί να δούμε τη σωστή απόφαση.

Να είμαστε ευέλικτοι και πρόθυμοι να προσαρμόσουμε τη μέθοδο διαπαιδαγώγησής μας

Αν νιώθουμε ότι το παιδί μας, μας απογοητεύει, ίσως να μην έχουμε τη σωστή προσέγγιση. Καθώς το παιδί μας μεγαλώνει μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε τον τρόπο διαπαιδαγώγησής μας. Ενδεχομένως κάτι που λειτουργεί τώρα, να μην μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ή δύο χρόνια. Για παράδειγμα, οι έφηβοι τείνουν να κοιτάζουν λιγότερο τους γονείς τους και περισσότερο τους συνομηλίκους τους σαν πρότυπα συμπεριφοράς. Εμείς ως γονείς, ας συνεχίσουμε να παρέχουμε καθοδήγηση, ενθάρρυνση και σωστή διαπαιδαγώγηση αφήνοντας τον έφηβο να είναι πιο ανεξάρτητος και ας αδράξουμε κάθε ευκαιρία να συνδεθούμε μαζί του.

Να δείχνουμε ότι η αγάπη μας δεν έχει προϋποθέσεις

Σαν γονείς είμαστε υπεύθυνοι να καθοδηγούμε τα παιδιά μας, να τα διορθώνουμε και να τους δείχνουμε το σωστό δρόμο. Όμως, είμαστε σίγουροι ότι εκφραζόμαστε με το σωστό τρόπο; Πώς εκλαμβάνουν τα παιδιά μας τα λόγια μας; Δεν χρειάζεται να τα κατηγορούμε, να τα επικρίνουμε αλλά να τους δείχνουμε μέσα από θετικές συμβουλές πως μπορούν να γίνουν καλύτεροι. Να τους δείχνουμε απλά την αγάπη μας.
Fargede amyloidforekomster som for øyeblikket er innesluttet, https://norgerx.com/cialis-norge.html må fortolkes umiddelbart for terapeutisk bruk og for prediktiv informasjon med de mest interessante metodene som er tilgjengelige.

Ας σκεφτούμε τα παραπάνω, πόσα από αυτά εφαρμόζουμε; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα και να το διορθώσουμε στη συμπεριφορά μας; Στο πλαίσιο των νέων δεδομένων είναι δύσκολο πια να ζούμε όπως ξέραμε. Όλα άλλαξαν και δεν ξέρουμε για πόσο. Μήπως όμως είναι μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά σε όσα θεωρούσαμε δεδομένα; Μήπως να σκεφτούμε ποιοι είμαστε και πώς συμπεριφερόμαστε ως γονείς; Ίσως τώρα είναι που περισσότερο από ποτέ καλούμαστε να είμαστε κοντά στα παιδιά μας όσο μπορούμε. Γιατί η πανδημία θα φύγει, η σχέση όμως με τα παιδιά μας θα παραμείνει ως η πιο σημαντική σχέση της ζωής μας…Ας την θωρακίσουμε!

https://kidshealth.org/en/parents/nine-steps.html