QUICK LEARN

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο

Σταματήστε τον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying) παραμένοντας ασφαλείς στο διαδίκτυο

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) συμβαίνει όταν κάποιος/οι χρησιμοποιεί/ούν κακόβουλα την τεχνολογία – κυρίως μέσω του Διαδικτύου και των social media  –  με στόχο την παρενόχληση ή τον εκβιασμό άλλων ατόμων. Η ψυχική κυρίως βλάβη που μπορεί να προκαλέσει στο άτομο που τον δέχεται μπορεί να είναι τεράστια.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, όπως την αποστολή ηλεκτρονικών µηνυµάτων µε βλαβερό και απειλητικό περιεχόμενο ή την αποστολή ή δημοσίευση ευαίσθητων πληροφοριών και προσωπικών φωτογραφιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Είναι διαφορετικός από τον σχολικό εκφοβισμό, επειδή μπορεί εύκολα και ανεξέλεγκτα να παραβιάσει την ιδιωτική ζωή των ατόμων, εάν δεν γνωρίζουν πώς να προφυλαχθούν.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των μηνυμάτων που μπορεί να προωθηθούν αλλά ούτε και στον αριθμό των ατόμων που τα λαμβάνουν. Επιπλέον, το διαδίκτυο παρέχει μια ασπίδα ανωνυμίας που καθιστά δύσκολο ή μερικές φορές αδύνατο να προσδιοριστεί ο ένοχος, είτε αυτός είναι το πρόσωπο που αρχίζει τον εκφοβισμό είτε είναι εκείνος που τον συνεχίζει.

Ο καλύτερος τρόπος για να μείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο είναι να μάθετε για όλα τα πιθανά μέτρα πρόληψης του διαδικτυακού εκφοβισμού, ακολουθώντας ορισμένους βασικούς κανόνες.

10 κανόνες για τη σωστή χρήση του διαδικτύου

Να διατηρείτε πάντα ενημερωμένο το λογισμικό προστασίας από ιούς και να μην επισκέπτεστε μη ασφαλείς τοποθεσίες.
Δεν θα περπατούσατε για παράδειγμα σε μια γειτονιά, αν ξέρατε ότι είναι επικίνδυνη, οπότε αντίστοιχα μην επισκέπτεστε επικίνδυνες «διαδικτυακές γειτονιές». Είναι εύκολο για έναν χάκερ να διεισδύσει στον υπολογιστή σας μέσω αυτών των τοποθεσιών, ειδικά αν δεν προστατεύεται σωστά.
Κρατήστε το μικρόφωνο και την κάμερα αποσυνδεδεμένα ή καλυμμένα όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.
Κάποιος που έχει διεισδύσει στον υπολογιστή σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις συσκευές για να καταγράψει ιδιωτικές σας φωτογραφίες και στοιχεία και αργότερα να τα χρησιμοποιήσει για να σας εκβιάσει.
Μην μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες. Οι προσωπικές πληροφορίες μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή φωτογραφίες σας.
Ακόμα κι αν επικοινωνείτε με κάποιον που εμπιστεύεστε, δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι ότι αυτό το άτομο είναι πραγματικά το ίδιο πίσω από το «προφίλ» που βλέπετε. Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα πρόσωπο που εμπιστεύεστε, ένα τρίτο πρόσωπο μπορεί να είναι σε θέση να διαβάσει τα ιδιωτικά σας μηνύματα.
Μην μοιράζεστε τον κωδικό πρόσβασής σας, ακόμα και με τους φίλους σας.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν μερικές φορές να αποθηκεύουν αυτόματα τα στοιχεία σύνδεσης. Αν κάποιο τρίτο άτομο αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή του φίλου σας, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση και στο προσωπικό σας προφίλ, στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στα μηνύματά σας.
Μην δημοσιεύετε φωτογραφίες άλλων ατόμων χωρίς την άδειά τους.
Οι φωτογραφίες καταγράφουν στιγμές. Αυτές οι στιγμές είναι συνήθως θετικές, συμπεριλαμβάνουν φίλους και είναι φυσικό να θέλετε να τις μοιραστείτε. Πριν τις δημοσιεύσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε τη συγκατάθεση όλων των εμπλεκομένων. Μπορεί να μην σας περνάει από το μυαλό, αλλά ίσως κάποιος να θεωρεί μια φωτογραφία ανόητη ή αποτυχημένη και να μην αισθάνεται άνετα να τη δουν άλλοι.
Κρατήστε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο σε περίπτωση που υποψιάζεστε κάτι.
Αν κάποιος σας στείλει ένα προσβλητικό μήνυμα, δημοσιεύσει ένα καταχρηστικό σχόλιο ή μια ταπεινωτική φωτογραφία, μην το διαγράψετε αμέσως. Κρατήστε κάποια μορφή απόδειξης, όπως ένα screenshot. Σε περίπτωση που επικοινωνήσετε με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους διαχειριστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή (εάν χρειάζεται) με τις τοπικές αρχές, πρέπει να έχετε αποδείξεις για το τι έχει συμβεί.
Μην προωθείτε προσβλητικά μηνύματα ή ταπεινωτικές φωτογραφίες.
Η αποστολή τους σε άλλους ανθρώπους διαιωνίζει τον κύκλο του διαδικτυακού εκφοβισμού.
Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι δημοσιεύετε ή μοιράζεστε με άλλους.
Σκεφτείτε πριν αποφασίσετε να μοιραστείτε μια «αποκαλυπτική» φωτογραφία σας από την παραλία. Λάβετε υπ’ όψιν ότι αυτή η φωτογραφία θα μπορούσε να επεξεργαστεί με το Photoshop ή να χρησιμοποιηθεί από ένα ψεύτικο προφίλ σε άλλη τοποθεσία. Μην δίνετε στους ξένους την ευκαιρία να επωφεληθούν από την online παρουσία σας.
Μην απαντάτε σε προκλητικά μηνύματα και σχόλια όταν είστε θυμωμένοι.
Ο θυμός είναι συχνά το συναίσθημα που οι υποκινητές θέλουν να δουν. Όταν οι άνθρωποι επικοινωνούν μέσω διαδικτύου, έχουν τη δυνατότητα να κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και να γίνονται πιο προσβλητικοί απ’ ό,τι όταν έρχονται σε φυσική επαφή με άλλους. Είτε έχετε να αντιμετωπίσετε:  trolling (προκλητικά μηνύματα που προκαλούν σύγκρουση) είτε  flaming (διαδικτυακές διαμάχες μηνυμάτων με επιθετικό περιεχόμενο, που παρατηρούνται συνήθως στο gaming) μην πέσετε στην παγίδα να απαντήσετε με παρόμοιο τρόπο. Να θυμάστε! Οι απαντήσεις σας ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ως απόδειξη και ο υποκινητής να σας αναφέρει για παράπτωμα, απαγορεύοντάς σας την είσοδο σε αυτές τις ιστοσελίδες.
Αναφέρετε οποιοδήποτε είδος παραπτώματος.
Μην προσπαθήσετε να έρθετε αντιμέτωποι με τους δράστες όταν βρεθείτε σε μια περίπτωση κατάχρησης του διαδικτυακού περιεχομένου, προσβλητικής γλώσσας ή ταπεινωτικών φωτογραφιών. Κάντε αναφορά του περιεχομένου και του χρήστη. Κάθε διαδικτυακό παιχνίδι, μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή blog δίνει τη δυνατότητα αναφοράς. Αποκτήστε την απόδειξη που χρειάζεστε (ένα στιγμιότυπο οθόνης – screenshot) και αναφέρετε το περιεχόμενο στους διαχειριστές του διαδικτυακού χώρου. Αφήστε τους να αντιμετωπίσουν εκείνοι τον χρήστη σύμφωνα με τους κανονισμούς.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Συμπέρασμα

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι μαθητές γνωρίζουν αυτούς τους κανόνες και τους ακολουθούν.

Αν έρθετε αντιμέτωπος/η με μια σοβαρή υπόθεση διαδικτυακού εκφοβισμού, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188. Αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να διαχειριστείτε περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και εκβιασμού.