QUICK LEARN
Πώς να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο
Σταματήστε τον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying) παραμένοντας ασφαλείς στο διαδίκτυο
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) συμβαίνει όταν κάποιος/οι χρησιμοποιεί/ούν κακόβουλα την τεχνολογία – κυρίως μέσω του Διαδικτύου και των social media – με στόχο την παρενόχληση ή τον εκβιασμό άλλων ατόμων. Η ψυχική κυρίως βλάβη που μπορεί να προκαλέσει στο άτομο που τον δέχεται μπορεί να είναι τεράστια.
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, όπως την αποστολή ηλεκτρονικών µηνυµάτων µε βλαβερό και απειλητικό περιεχόμενο ή την αποστολή ή δημοσίευση ευαίσθητων πληροφοριών και προσωπικών φωτογραφιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Είναι διαφορετικός από τον σχολικό εκφοβισμό, επειδή μπορεί εύκολα και ανεξέλεγκτα να παραβιάσει την ιδιωτική ζωή των ατόμων, εάν δεν γνωρίζουν πώς να προφυλαχθούν.
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των μηνυμάτων που μπορεί να προωθηθούν αλλά ούτε και στον αριθμό των ατόμων που τα λαμβάνουν. Επιπλέον, το διαδίκτυο παρέχει μια ασπίδα ανωνυμίας που καθιστά δύσκολο ή μερικές φορές αδύνατο να προσδιοριστεί ο ένοχος, είτε αυτός είναι το πρόσωπο που αρχίζει τον εκφοβισμό είτε είναι εκείνος που τον συνεχίζει.

Ο καλύτερος τρόπος για να μείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο είναι να μάθετε για όλα τα πιθανά μέτρα πρόληψης του διαδικτυακού εκφοβισμού, ακολουθώντας ορισμένους βασικούς κανόνες.
10 κανόνες για τη σωστή χρήση του διαδικτύου

Να διατηρείτε πάντα ενημερωμένο το λογισμικό προστασίας από ιούς και να μην επισκέπτεστε μη ασφαλείς τοποθεσίες.

Κρατήστε το μικρόφωνο και την κάμερα αποσυνδεδεμένα ή καλυμμένα όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.

Μην μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες. Οι προσωπικές πληροφορίες μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή φωτογραφίες σας.

Μην μοιράζεστε τον κωδικό πρόσβασής σας, ακόμα και με τους φίλους σας.
Μην δημοσιεύετε φωτογραφίες άλλων ατόμων χωρίς την άδειά τους.
Κρατήστε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο σε περίπτωση που υποψιάζεστε κάτι.
Μην προωθείτε προσβλητικά μηνύματα ή ταπεινωτικές φωτογραφίες.
Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι δημοσιεύετε ή μοιράζεστε με άλλους.
Μην απαντάτε σε προκλητικά μηνύματα και σχόλια όταν είστε θυμωμένοι.
Αναφέρετε οποιοδήποτε είδος παραπτώματος.
Συμπέρασμα
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι μαθητές γνωρίζουν αυτούς τους κανόνες και τους ακολουθούν.
Αν έρθετε αντιμέτωπος/η με μια σοβαρή υπόθεση διαδικτυακού εκφοβισμού, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188. Αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να διαχειριστείτε περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και εκβιασμού.